Hopp til innhold

Moskva: Helsearbeidere og lærere først i stor vaksinekampanje

MOSKVA(NRK): I den russiske hovedstaden startet i dag vaksineringen i stor skala av lærere, helsearbeidere og sosialarbeidere.

zRWOvwlp9Y0

PRIORITERT: Tre utsatte yrkesgrupper kan fra og med i dag få koronavaksinen Sputnik på klinikker og sykehus i Moskva.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

I Moskva er det fra og med i dag mulig å få den russiske Sputnik-vaksinen på 70 klinikker og sykehus. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har myndighetene i hovedstaden sendt ut tekstmeldinger til ansatte i helsevesenet, lærere og sosialarbeidere. Der heter det at de står først i køen for å få vaksinen, og at det ikke koster noe.

nett

MÅ MELDE SEG PÅ: Moskva by har en egen nettside der tre yrkesgrupper nå kan registrere seg for å få koronavaksine. Senere får resten av hovedstadens innbyggere muligheten.

Foto: (Fra Moskva bys nettside)

Disse yrkesgruppene må bestille time på en nettside. De må også få dokumentasjon fra arbeidsgiver på at de virkelig har en slik jobb. Nettsiden ble aktiv i går.

– I løpet av de første fem timene bestilte 5000 vaksinen. Dette er de som utsettes for størst risiko når det gjelder liv og helse, sier Moskvas ordfører Sergej Sobjanin.

Les mer: Vaksinering av befolkningen er i gang i Moskva

Resten må vente

Foreløpig er Sputnik-vaksinen beregnet på aldersgruppen 18 til 60 år.

De som får den kan ikke ha symptomer på smittsom sykdom. Den blir ikke gitt til gravide og kvinner som ammer.

gepLzhynJTI

BESKJED: Helsearbeidere, lærere og sosialarbeidere får SMS der de blir oppfordret til å ta Sputnik-vaksinen.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

I Moskva skal den øvrige befolkningen få vaksinen når yrkesgruppene med størst risiko er dekket.

Men utenfor hovedstaden, i det som kalles Moskva fylke, kunne folk flest begynne å bestille time for vaksinering for en knapp uke siden.

Sputnik består av to sprøyter som tas med tre ukers mellomrom.

Umz_X-qkMdg

ORDRE: Russiske myndigheter sier at det skal produseres to millioner vaksinedoser innen utgangen av året.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Russiske myndigheter sier det skal produseres to millioner doser av vaksinen innen utgangen av desember. President Vladimir Putin ga denne uka ordre om at vaksinering i større skala skal settes i gang i løpet av uka som kommer.

Men fra flere regioner kommer det meldinger om at de ikke har fått noen vaksine. De vet heller ikke noe om når den skal komme.

Les også: – Den russiske Sputnik-vaksinen er 92 prosent effektiv

Ny smitterekord i dag

I løpet av det siste døgnet har det blitt registrert nesten 29 000 nye smittede i Russland. Det er det hittil høyeste tallet. Moskva er det stedet som er hardest rammet, med nesten 8000 nye smittetilfeller det siste døgnet.

2-1ZTawvPzg

MANGE SIER NEI TAKK: Smittetallene i Russland øker, og det vil kanskje dempe mange russeres skepsis til Sputnik-vaksinen.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Likevel er mange russere skeptiske til å ta Sputnik-vaksinen.

En meningsmåling for en tid tilbake viste at hele 60 prosent av de spurte ikke ønsket å ta vaksinen. En del russere frykter at den ikke er testet godt nok. For landets politiske ledelse er det knyttet mye prestisje til det å være på nivå med vestlige land i utviklingen av en russisk vaksine.

Les mer: Russland: Gode data for Sputnik-vaksinen, men Putin vil ikke ta den

SISTE NYTT

Siste nytt