Hopp til innhold

Islandsk valg: – Vafler er mitt politiske våpen

REYKJAVÍK, ISLAND (NRK): På lørdag skal islendingene velge nytt parlament for andre gang på ett år. En skandalesak gjorde at regjeringen måtte gå, og fremtidsutsiktene er svært usike. Men en politiker har tatt i bruk nye metoder for å slå gjennom.

Vaffelpressa går

POLITISK KAPITAL: – Vafler kan gi meg flere stemmer, sier Johann Fridriksson.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

– Det begynte i grunnen som en selvironisk spøk, men det fikk et gjennomslag som jeg ikke hadde drømt om, sier Johann Fridriksson til NRK.

For halvannet år siden kom 38-åringen tilbake til Island etter å ha studert offentlige helsespørsmål i USA i sju år.

Etter forrige parlamentsvalg for et år siden, bestemte han seg for å bli med i Fremskrittspartiet. Ifølge Fridriksson er det et noe konservativt sentrumsparti.

Vaffelkongen på Island

BUDSKAPET: – Hvis dere ikke kommer på mine politiske møter, så må jeg spise alle vaflene selv, sier Johann Fridriksson på sin valgplakat.

Han bestemte seg for å stille som kandidat til det neste parlamentsvalget, og laget ferdig en plakat med følgende tekst:

«Hvis dere ikke kommer på valgmøtene mine, så må jeg spise alle vaflene selv!»

Plakaten hans gikk som en farsott på sosiale medier, og flere islandske medier mente at dette var den beste politiske plakaten de hadde sett på lenge.

Syltetøy og krem

Så ble det plutselig nyvalg mye raskere enn Fridriksson hadde regnet med, men da var allerede plakaten klar, så det var bare å hoppe i det.

Og siden han nå hadde blitt kjent som Islands «vaffel-politiker», måtte han også leve opp til navnet.

– Jeg har ikke tall på hvor mange vafler jeg har laget, sier 38-åringen.

– Men hvorfor kan vafler brukes som politisk våpen på Island?

– Alle i dette landet har et nært forhold til vafler. Men det er veldig viktig hva slags syltetøy som er på, det har blitt en egen debatt rundt akkurat det. Min mor lager blåbærsyltetøy til meg, andre sverger til rabarbra eller bringebær. Og så må det være krem på, hvis ikke fungerer det ikke, påpeker 38-åringen.

Vafler i islandsk politikk

POLITISK VÅPEN: Men de må være med hjemmelaget syltetøy og krem.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Lite tillit

Vaffelkongen er et litt sjeldent lyspunkt i en valgkamp som har vært veldig preget av usikkerhet og velgere som har lite tillit til de etablerte politiske partiene.

Det borgerlige Uavhengighetspartiet har tradisjonelt vært det dominerende på Island. Det er fortsatt størst på meningsmålingene, men gjør det betydelig dårligere enn ved forrige valg.

Islandske medier kritiserer partiets statsminister Bjarni Benediktsson for å ha solgt unna aksjer for flere millioner kroner i banken Glitnir bare noen dager før den kollapset og ble overtatt av staten i 2008.

Grunnen til at det er nyvalg nå, er at ett av koalisjonspartiene trakk seg. Det skjedde etter at Uavhengighetspartiet skal ha forsøkt å hemmeligholde et brev der statsministerens far gikk inn for å renvaske en pedofilidømt mann.

– Jeg er usikker på om jeg får fortsette som statsminister etter valget, men vi får la velgerne bestemme, sier Benediktsson til NRK.

Bjarni Benediktsson

SKANDALER: Statsminister Bjarni Benediktsson fra Uavhengighetpartiet er usikker på om han får fortsette som Islands leder etter valget.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Kraftig framgang

Det grønne venstrepartiet fikk om lag 15 prosent av stemme ved valget for ett år siden.

Katrin Jakobsdottir

POLITISK STJERNE: Det grønne venstrepartiet og dets leder Katrin Jakobsdottir har gått kraftig fram på meningsmålingene siden valget for ett år siden.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Nå ligger det på rundt 20 prosent på meningsmålingene.

– Jeg tror at velgerne liker vårt budskap om sosial rettferdighet, de har økt tillit til vårt parti, sier leder Katrin Jakobsdottir til NRK.

I forrige valgkamp hadde Piratpartiet svært gode tall på meningsmålingene, men innfridde ikke i selve valget. Nå ligger partiet på rundt 9 prosent oppslutning.

Ellers er det typisk for islandsk politikk at stadig nye partier dukker opp, og noen av dem får betydelig innflytelse på landets politikk.

Usikre velgere

Meningsmålingene har vist svært ulike tall den siste tiden, noe som tyder på at mange av velgerne er usikre på hvem de skal stemme på.

Islending om valget

HEMMELIG: – Jeg skal stemme, men jeg vil ikke si hvilket parti jeg går for, sier Arni Siberg.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK
Islending om valget

TENKER: – Jeg stemmer for første gang, men jeg har ikke bestemt meg for hvilket parti ennå, jeg trenger litt mer informasjon om de forskjellige, sier Indiana Bergsteinsdottir.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

– Jeg skal stemme, men jeg vil ikke si hvilket parti jeg går for, sier Arni Siberg.

Indiana Bersteinsdottir stemmer for første gang:

– Jeg trenger mer informasjon før jeg bestemmer meg for et parti, sier hun.

Vriene forhandlinger

Etter forrige valg tok det et par måneder før Island fikk en ny regjering.

På Island er det ingen tradisjon for mindretallsregjeringer, derfor kan det bli nødvendig å finne fire partier som er villige til å samarbeide.

– Denne gangen kan det bli enda vanskeligere enn sist, sier Heidar Ørn Sigurfinnson som er politisk redaktør i den statlige kringkastingen RUV.

Han mener at motsetningene mellom mulige samarbeidspartier er større enn forrige gang, og at det blir nødvendig å svelge svært mange politiske kameler før en koalisjonsregjering kan bli stablet på beina.

Journalist om valget

POLITISK USIKKERHET: – Meningsmålingene tyder på at det denne gangen vil bli svært vanskelig å danne en regjering, sier Heidar Ørn Sigurfinnson som er politisk redaktør i den statlige kringkastingen RUV.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Bygger seg opp med vafler

På partikontoret i Keflavik steker Johann Fridriksson nye vafler til folk som kommer innom.

Fremskrittspartiet har i underkant av 10 prosent på meningsmålingene.

– Hver vaffel kan gi meg en ny stemme, sier 38-åringen.

– Men hvilke sjanser har du for å bli valgt inn i parlamentet Alltinget?

– De er vel ikke så store denne gangen. Men jeg er ny i politikken og tenker langsiktig. Jeg bygger meg sakte, men sikkert opp, og vaflene er mitt hemmelige våpen, sier Fridriksson.

Vafler i islandsk politikk

UTALLIGE: Johann Fridriksson server vafler til alle som kommer innom partikontoret i Keflavik.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt