Hopp til innhold

Væpna menn storma luksushotell i Kabul – norsk statsborger brakt i sikkerhet

Minst 18 personer skal være døde etter at et hotell i sentrum av den afghanske hovedstaden Kabul ble storma av væpna menn. En norsk statsborger som var på hotellet er brakt i sikkerhet, opplyser Utenriksdepartementet (UD).

Firer seg ned fra balkongene med laken

Hotellgjester prøver desperat å komme seg ut fra Intercontinental Hotel i Kabul.

Klokka 9.28: UD opplyser til NRK at UD er kjent med at det var en norsk statsborger på hotellet som ble angrepet. De opplyser at personen er brakt i sikkerhet, men det er ikke klart om vedkommende er såret.

– UD er kjent med at en norsk borger var på hotell Intercontinental da angrepet skjedde i går, sier Guri Solberg i Utenriksdepartementet.

Solberg sier personen er brakt i sikkerhet, men at de fortsatt jobber med å få oversikt over situasjonen. Hun kan ikke gå inn på om det er snakk om en gjest på hotellet.

– Vi har ingen opplysninger om at det skal ha vært flere nordmenn på hotellet, fortsetter Solberg.

Klokka 10.35 kan UD fortsatt ikke si noe om helsetilstanden til nordmannen.

– UD jobber tett sammen med Den norske ambassaden i Kabul med å gi konsulærbistand og å få oversikt over situasjonen, sier Solberg klokka 10.35.

Angrepet lørdag

Lørdag ettermiddag kom de første rapportene om at luksushotellet Intercontinental Hotel i Kabul var under angrep.

Rundt klokka 17.30, norsk tid, lørdag tok angripere bevæpna med både skytevåpen og granater seg opp i etasjene i hotellet og skjøt mot gjester, ifølge AFP.

Først klokka 6.15 søndag morgen norsk tid melder AFP at angrepet er over.

Rapporter om antall drepte og sårede har framstått uavklart i løpet av natta.

Talsmann Najib Danish i det afghanske innenriksdepartementet forteller til Tolo News at minst 18 personer er døde, deriblant 14 utenlandske statsborgere. ytterligere informasjon om nasjonaliteten er ikke kjent.

– Alle tre angriperne ble drept, sier Danish.

Han melder at seks personer er såra i angrepet.

Smoke rises from the Intercontinental Hotel during an attack in Kabul, Afghanistan

Torsdag advarte det amerikanske utenriksdepartementet om at terrorister kunne angripe hoteller i Kabul. Lørdag ble Intercontinental Hotel angrepet.

Foto: Mohammad Ismail / Reuters

Sikkerhetsstyrker jobba ved 05.00-tiden norsk tid fortsatt med å sikre hotellet, og minst en av angriperne var da ikke gjort rede for.

– Sikkerhetsstyrkene går fra rom til rom for å sikre at det ikke er flere angripere i hotellet, sier Danish.

Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet ble flere enn 150 personer reddet, blant dem 41 utenlandske statsborgere, skriver nyhetsbyrået AP.

– Redd oss!

TOLOnews, som omtaler seg som Afghanistans første 24-timers nyhetsnettverk, skrev på Twitter lørdag at en kilde som klarte å flykte fra hotellet, hevda at minst 15 personer er såret eller drept.

Laster Twitter-innhold

En hotellgjest fortalte via telefon til AFP at han hadde stengt seg inne på rommet, og at han hørte skyting utenfor.

– Jeg vet ikke om angriperne er inne i eller utenfor hotellet, men jeg kan høre skyting i nærheten av andre etasje. Vi gjemmer oss på rommene, og jeg bønnfaller sikkerhetsstyrkene om å redde oss så fort som mulig før vi blir drept, sa hotellgjesten. Det er ikke kjent hvordan det har gått med mannen.

Flere væpnede menn har angrepet Kabuls Intercontinental Hotel lørdag.

Soldater står vakt like ved Intercontinental Hotel i Kabul natt til søndag norsk tid.

Angrep i 2011

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet, ifølge Reuters.

Hotellet, som ligger på en bakketopp, er i likhet med en rekke andre bygninger i den afghanske hovedstaden tungt beskytta. Det er ett av to luksushoteller i Kabul, og brukes blant til konferanser der blant andre myndighetspersoner deltar.

Intercontinental Hotel har vært utsatt for angrep tidligere. I 2011 ble 21 personer drept av en selvmordsbomber, deriblant ti sivile. Den gang var det Taliban som sto bak angrepet.

NRKs utenriksmedarbeider Jan Espen Kruse bodde på hotellet i Kabul som nå er under angrep.

NRKs utenriksmedarbeider Jan Espen Kruse har bodd på luksushotellet i Kabul som ble stormet av bevæpnede menn lørdag.

Advarte torsdag mot angrep

Sikkerheten har vært styrka i Kabul siden et 31. mai i fjor, da en bombe eksploderte i byens ambassadestrøk. Om lag 150 personer ble drept i angrepet, og over 400 såra.

Ingen har så langt hevdet å stå bak angrepet.

Torsdag publiserte det amerikanske utenriksdepartementet en Twitter-melding hvor de advarte om at terrorister kunne angripe hoteller i Kabul.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt