Václav Havel er død

Tsjekkias tidligere president Václav Havel er død 75 år gammel, etter lang tids sykdom.

Havel døde mens han sov, ved daggry natt til søndag etter lengre tids sykeleie, opplyser hans sekretær Sabina Tancevova.

Forfatteren og dramatikeren var svært sentral da Øst-Europa sa farvel til kommunismen.

Han var fløyelsrevolusjonens frontfigur i Tsjekkoslovakia i 1989. Året etter ble han valgt til president i det første demokratiske valget i landet på 45 år.

Innlagt i mars

Václav Havel og USAs president George H. W. Bush

HISTORISK MØTE: Václav Havel og USAs president George H. W. Bush på flyplassen ved Praha i november 1990.

Foto: Ap

Ekspresidenten hadde i lengre tid hatt kreft og ble i mars innlagt på sykehus med akutt bronkitt.

Han var en storrøyker og ble i 1996 operert for lungekreft. I 2009 ble han operert på nytt i 2009 grunnet komplikasjoner som følge av en alvorlig lungebetennelse.

Havel ble den siste presidenten i Tsjekkoslovakia, som skilte lag med Slovakia i 1993. Oppløsningen av landet var et nederlag for ham, fordi han sterkt hadde gått inn for å bevare landet samlet.

Havel trakk seg som president da slovakene vedtok sin suverenitetserklæring 17. juli 1992, men et halvt år senere var han tilbake som president for den tsjekkiske republikken. Han ble gjenvalgt i 1998, og satt til 2003.

Saken fortsetter under bildet

Václav Havel med kona Dagmar Havlová i Paris 1999

GIFT TO GANGER: Václav Havel med sin andre kone, Dagmar Havlova Havel, i Paris 1999.

Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS

– En av de største europeere

– Václav Havel var en av de største europeere i vår tid. Hans stemme for frihet banet vei for et helt og fritt Europa, skriver Sveriges utenriksminister Carl Bildt på Twitter søndag.

Havel vokste opp i Tsjekkoslovakia under annen verdenskrig. Som ung var han svært engasjert i teater i Praha og skrev flere teaterstykker som ble kjent langt utenfor landets grenser.

Václav Havel nyter en røyk i 1996. Han ble senere operert for lungekreft

STORRØYKER: Václav Havel nyter en røyk i 1996. Han ble senere operert for lungekreft.

Foto: TOMAS TUREK / AP

Etter at den sovjetisk-ledede invasjonen satte en stopper for den såkalte Praha-våren 21. august 1968, ble Tsjekkoslovakia i mange år et av de mest islagte samfunn i den daværende østblokken.

Fengslet i fem år

Havel var sentral da de første spirer til opposisjon og samfunnskritikk grodde fram ved inngangen til 1977. Den internasjonalt kjente dramatikeren var blant initiativtakerne til menneskerettsorganisasjonen Charta 77 og var også blant bevegelsens første talsmenn.

Bare 242 mennesker turte å skrive under på organisasjonens manifest for en demokratisk fremtid for Tsjekkoslovakia, med krav om menneskerettigheter, som ytringsfrihet og en uavhengig domstol.

Charter 77 ble senere en av de store inspirasjonskildene for den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, og hans manifest Charter 08. Havel var en av flere som nominerte Liu Xiaobo til Nobels fredspris, og en varm forsvarer av tildelingen.

Fra 1970 til 1989 satt Havel til sammen fem år i fengsel. Mindre enn ett år før han ble president, ble han arrestert og truet med langvarig fengselsstraff etter å ha deltatt i en demonstrasjon.

Saken fortsetter under bildet

Václav Havel ved den kinesiske ambassaten

STØTTET FREDSPRISVINNER: Václav Havel ved den kinesiske ambassaten for å klage på fengslingen av Liu Xiaobo.

Foto: Petr David Josek / AP

Menneskerettighetsforkjemper

Havel fortsatte kampen for menneskerettighetene og mot overgrep ellers i verden som president. Han stilte seg i første rekke i kampen mot drapsordren mot Salman Rushdie, og mente det måtte brukes skarpere lut for å stanse aggresjonen mot Bosnia.

Da den harde hverdagen senket seg over Tsjekkia etter frigjøringsrusen, møtte også Havel motgang og de uunngåelige prosaiske problemer som livet i topp-politikken fører med seg.

Han kom på kollisjonskurs med statsminister Václav Klaus, som måtte gå av høsten 1997. I januar 1998 opplevde han som en forsmedelse å bli gjenvalgt som president for tredje gang med bare halvparten av medlemmene i nasjonalforsamlingen i ryggen. Da Havel gikk av i 2003, var det Klaus som tok over presidentembetet.

(NRK / NTB)

SISTE NYTT

Siste nytt