Hopp til innhold

Uvær stanser minister-ekspedisjon

Storm og forrykende uvær i Antarktis forsinker "minister-ekspedisjonen" som skulle fløyet ut fra Cape Town i kveld.

Erik Solheim og Rajendra Pachauri

På vei til Antarktis: Erik Solheim og leder i FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, sammen i Cape Town i ettermiddag.

Foto: Eivind Molde / NRK

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Hele gjengen på 30, deriblant et titalls miljøvernministre, må dermed tilbringe kvelden ved Kapp det gode håp i Sør-Afrika i påvente av bedre vær.

- Sikkerheten først

- Det er selvsagt beklagelig at vi ikke kan gjennomføre turen som planlagt, men sikkerheten må gå foran alt, sier verten, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

- Vi skal likevel få holdt møtene som er planlagt mellom ministrene, lover han. Avreisen er forløpig utsatt ett døgn.

Målet for turen er den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis. Deltakerne skal få oppleve den mektige Antarktis-naturen på nært hold, og ha samtaler om klimautfordringene i forkant at det store klimatoppmøtet i København i desember.

Etter planen skal de også møte den norsk-amerikanske ekspedisjonen som kommer tilbake fra Sørpolen.

LES OGSÅ: Stoltenberg i Antarktis

Norge står bak

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim står bak invitasjonen til ministerturen. Blant de påmeldte er minister for planlegging og klima i Kina, Xie Zhenhua, Storbritannias miljøvernminister Hilary Benn, Brasils miljøvernminister Carlos Minc Baumfeld og Sveriges miljøvernminister Anders Carlgren. Danmarks klimaminister Connie Hedegaard var også påmeldt, men måtte melde avbud i siste liten.

Dessuten kommer nobelprisvinner dr. Rajendra Pachauri, som leder FNs klimapanel, og klimaøkonomen Sir Nicolas Stern.

Også Algerie, Tsjekkia, Finland, Frankrike, India, Indonesia, Papua Ny Guinea, Russland, Sør-Afrika og USA er representert. De aller fleste deltakerne skal bo i telt under oppholdet i Antarktis.

Lederen for FNs klimapanel, fredsprisvinneren Rajendra Pachauri

Forventningsfulle deltakere er innstilt på at det blir Antarktis-tur i morgen. Til høyre: Lederen for FNs klimapanel, fredsprisvinneren Rajendra Pachauri.

Foto: Evind Molde / NRK

Førstehåndsopplevelse

Hensikten med turen er å gi statsråder og klimarådgivere et førstehåndsinntrykk av situasjonen i Antarktis.

I løpet av turen skal det holdes tre drøftingsmøter.

- 2009 blir et krevende år for klimaforhandlingene, sa Erik Solheim før avreise fra Oslo. Toppmøtet i København i desember skal få på plass en ny internasjonal klimaavtale.

- Jeg håper samtalene på Troll, i en uformell atmosfære, kan bidra positivt i forberedelsene til toppmøtet, sa han.

Under møtene på Troll ønsker Solheim å skape blest om det norske regnskogprosjektet og om finansieringsforslaget for klimatiltak i fattige land. Han vil også jobbe for å få på plass et hierarki av forpliktelser mellom landene.

Dronning Maud Land

- Rike land må si ja til lovfestede forpliktelser, men det må også Kina og India gjøre, om enn i noe mindre grad, sa Solheim. Afrikanske land bør slippe forpliktelser slik situasjonen er nå.

I januar i fjor besøkte statsminister Jens Stoltenberg Antarktis.

LES OGSÅ: Døpte fjell i Antarktis

Dette var første gang en norsk statsminister satte sine bein i Dronning Maud Land, som er det norske området i Antarktis. Ministerturen denne helgen blir Erik Solheims første besøk i området. Aldri før har representanter fra så mange land vært samlet i Dronning Maud Land.

Dette er et område som Norge har gjort krav på siden 1939. Det utgjør en seksdel av Antarktis, og er nesten sju ganger større enn den norske fastlandet.

Det er ingen strid om rettighetene til området, for gjennom Antarktis-traktaten fra 1959 er de som gjør krav på land her, blitt enig om å la stridsspørsmålene ligge. Antarktis brukes dermed kun til forsking og fredelig virksomhet.

Antarktis

Bedrer været seg, kan ministrene få slike sommeropplevelser i Antarktis. Bildet er tatt for en måneds tid siden.

Foto: STAFF / Reuters

Norsk forskning i Antarktis

Polaråret

SISTE NYTT

Siste nytt