Uvær mot grunnstøtt lasteskip

Mellom 20 og 30 tonn olje har lekket fra et strandet lasteskip utenfor New Zealand. Nå jobbes det på spreng for å tømme skipet før et skikkelig uvær kommer inn og truer med å knekke skipet i flere deler.

Lasteskipet Rena utenfor New Zealand

Lasteskipet «Rena» grunnstøtte utenfor New Zealand onsdag i forrige uke.

Foto: MARITIME NEW ZEALAND / Afp

Lasteskipet «Rena» gikk på grunn ved Bay of Plenty onsdag i forrige uke. Oljen som lekker fra skipet som seiler under flagg fra Liberia, har skapt et fem kilometer bredt oljeflak på havet.

Video New Zealand frykter miljøkatastrofe

Trykk på bildet for å se videoen fra dagen etter at skipet gikk på grunn.

Pumper opp oljen

Den newzealandske kystvakten opplyser at et annet skip har kommet seg inntil «Rena», og har begynt å pumpe olje ut av havaristen. Kystvakten advarer om at været kommer til å forverres de neste dagene, og at man nå derfor jobber døgnet rundt for å fjerne oljen.

Ekspertene frykter også at den kommende stormen kan føre til at «Rena» knekker i flere deler, siden en del av skipet sitter fast og den andre flyter fritt.

«Først og fremst skal vi fjerne oljen. Etterpå skal vi lette vekten på skipet ved å flytte kontainere. Til sist skal vi dra skipet av grunn», opplyser kystvakten. Hele operasjonen er ventet å ta to dager, men det dårlige været kan føre til at alt tar lenger tid.

To båter holder på med arbeidet å ta opp oljen som har havnet i havet, men det er likevel ventet at enda mer vil lekke ut i sjøen de neste dagene. Newzealandere som bor i nærheten av havaristedet har fått beskjed om å holde seg unna vannet.

Nwe Zealand

Olje har skylt i land på en av New Zealands populære badestrender. Oljesølet har tvunget flere strender til å stenge, ifølge Maritime New Zealand (MNZ).

Foto: SUN MEDIA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt