Uvær holder styrkene tilbake fra Mosul

Irakiske spesialstyrker må vente i utkanten av den IS-kontrollerte byen på grunn av dårlig vær og sikt.

Irak

Sjiamuslimske styrker på vei inn i Abu Shuwayah sør for Mosul tirsdag.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

Overskyet vær og høy luftfuktighet gjør sikten for dårlig for fly og droner. Derfor planlegger ikke styrkene å rykke videre inn mot byen onsdag, sier brigadegeneral Haider Fadhil til nyhetsbyrået AP.

Styrkene brøt tirsdag frontlinjen mot byen, som har vært kontrollert av terrorgruppen IS siden juni 2014.

Stille

Onsdag morgen var det stille i Gogjali-området øst for sentrumskjernen, selv om det høres sporadiske skuddsalver, ifølge AP.

Det er 17 dager siden irakiske styrker med støtte fra amerikanskledede luftstyrker innledet offensiven mot Mosul. Rundt 50.000 kurdiske peshmerga-styrker og sunnimuslimske stammestyrker deltar i offensiven.

På flukt

Mosul var Iraks nest største by med 2,5 millioner innbyggere for to år siden. Siden har mange flyktet. Ifølge NTB varierer anslagene for dagens innbyggertall fra 600.000 til 1,5 millioner.

Bistandsorganisasjoner frykter konsekvensene for de gjenværende innbyggerne når offensiven fortsetter.

– Vi forbereder oss på det verste. Livene til 1,2 millioner sivile er i stor fare, sier Flyktninghjelpens Irak-sjef Wolfgang Gressmann til AFP.

– De siste ukene har tusenvis flyktet fra hjemmene sine. Familier har blitt splittet, sivile er såret og drept av skudd og eksplosiver, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt