Utsteder fatwa mot terrorister

En høytstående muslimsk lærd har utarbeidet en 600 sider lang fatwa som stempler terrorister og selvmordsbombere som vantro.

Muhammad Tahir-ul-Qadri

Muhammad Tahir ul Qadri presenterte fatwaen på en pressekonferanse i London tirsdag.

Foto: Carl Court / Scanpix/AFP

En fatwa er en avgjørelse som tas av en islamsk rettslærd i forhold til spørsmål som angår islamsk lov.

– Snu ryggen til ekstremisme

Den pakistanske professoren Muhammad Tahir ul Qadri har i 30 år arbeidet for fred og dialog på tvers av religioner.

Han sier han følte seg forpliktet til å utstede fatwaen på grunn av bekymringen over den stadig økende radikaliseringen av unge britiske muslimer, ifølge Sky News .

Ul Qadri sier til Sky News at fatwaen hans går lengre enn tidligere fordømmelser av terror.

– Dette er den første og mest omfattende fatwaen i sitt slag som tar for seg terrorisme, sier ul Qadri som med dette vil overbevise unge muslimer til å snu ryggen til ekstremisme.

– Terrorister sendes til helvete

Den 59 år gamle professoren var rådgiver for Pakistans tidligere statsminister Benazir Bhutto og var én av de første muslimske lederne som tok offentlig avstand fra terrorangrepene 11. september 2001.

Ul Qadri har tilhengere over hele verden, men det er i Pakistan han har størst oppslutning. Millioner av pakistanske muslimer deler hans mål om harmoni mellom religionene.

Britiske sikkerhetsmyndigheter opplyser at nær alle store terroanslag siden 2001 kan knyttes til Pakistan. Det bor 1,7 millioner muslimer i Storbritannia, de fleste av dem er av pakistansk opprinnelse.

– Sannheten er at ingenting av det disse terroristene gjør gjør dem til martyrer. Alle disse handlingene sender dem til helvete, sier ul Qadri.

Påvirker ikke de mest ekstreme

Professoren er sikker på at hans fatwa vil ha stor påvirkning siden den er basert på klassisk islamsk lære og kan aksepteres av alle retninger innenfor islam.

– Jeg tror mer enn halvparten vil forandre mening. De vil bli påvirket, sier ul Qadri som tror den resterende halvparten vil begynne å tvile på sine eventuelle terrorhensikter.

Tim Winter underviser i islam-studier ved universitetet i Cambridge sier lignende fatwaer har blitt utstedet tidligere, men ingen har gått så langt som Ul Qadri.

– De som allerede er hardbarkede vil ikke bry seg om dette. Men de som står på vippen, lavutdannede og sinte muslimer som respekterer de lærde, vil sannsynligvis ta dette til seg, sier Winter til Sky News.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.