NRK Meny
Normal

Utsetter varslet offensiv

Israel utsetter en stor bakkeoffensiv inn i Libanon for å gi de diplomatiske forsøkene i FN en mulighet.

Israelsk jeep på veg mot Libanon.
Foto: Petr Josek. / Scanpix/Reuters

Det melder den israelske avisa Maariv. Ifølge avisa tok Israels statsminister Ehud Olmert beslutningen like etter midnatt natt til torsdag.

Avisa skriver at Olmert inntil videre har utsatt en stor bakkeoffensiv for å øke sjansene for å få til en enighet om en utplassering av en internasjonal styrke i Sør-Libanon.

Grønt lys

Olmerts sikkerhetskabinett gå onsdag grønt lys til offensive bakkeoperasjoner, muligens så langt nord som til Litani-elven, 20 kilometer inn på libanesisk område..

Målet er å ramme Hizbollah-milisten og hindre rakettangrepene over grensen til Israel, het det i en kunngjøring fra kontoret til statsminister Ehud Olmert.

Halvveis til Litania

Israelske soldater rykket natt til torsdag rundt 10 kilometer inn i Sør-Libanon, forteller øyenvitner til nyhetsbyrået Reuters.

Det er halvveis til Litani-elven som blir sett på som en strategisk grense.

Så langt inn i Libanon har ikke de israelske soldatene vært tidligere, i den nå fire uker lange krigen.

Journalister ved grensen meldte om økt militær aktivitet onsdag kveld, men disse operasjonene holder seg innenfor de samme områdene som tidligere operasjoner, opplyste Jacob Dallal, talsmann for den israelske hæren.

Han sa at stridsvogner og soldater krysset grensen onsdag kveld for å stanse rakettangrep fra byen al-Khiam, der det allerede har vært bakkekamper.

Den israelske fjernsynskanalen Kanal To meldte om kolonner av pansrede kjøretøy som krysset grensen med støtte fra intensiv artilleriild. Og nyhetsbyrået Reuters brakte øyenvitneskildringer om at israelske bakkestyrker hadde tatt seg fram til landsbyen Qlaya, fem kilometer fra grensen.

Harde kamper

Israelske soldater skal ha tatt kontroll med byen Marjayoun, men møtte kraftig motstand. Ifølge en av innbyggerne skal to israelske stridvogner være truffet.

- Jeg kan se kjøretøyene brenne 500 meter fra selve byen, sier øyenvitnet.

Hizbollah hevder å ha ødelagt sju stridsvogner og drept eller såret mannskapene.

Marjayoun er hovedsaklig befolket av kristne og ligger 8 kilometer inne i Libanon.

Kompromissforslag

I New York fortsatte dragkampen om en FN-resolusjon om Libanon onsdag kveld. I et forsøk på å løse striden foreslår Frankrike en gradvis tilbaketrekking av israelske styrker fra Libanon ved en våpenhvile.

Frankrike og USA har ikke klart å bli enige om ordlyden i resolusjonsutkastet etter at Libanon og Den arabiske liga krevde at israelske styrker må trekke seg ut umiddelbart etter en våpenhvile er på plass. Ifølge en talsmann for Det hvite hus er det høyst usikkert når det kan komme en avstemning i Sikkerhetsrådet.

Kritiske nordmenn

Over 60 prosent av nordmenn mener Israel ikke hadde rett til å angripe Libanon etter at to israelske soldater ble tatt til fange, skriver VG.

En spørreundersøkelse utført for avisa viser samtidig at 18 prosent ikke anerkjenner staten Israel. Ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er undersøkelsen et tegn på at de fleste synes krigen er en overreaksjon fra Israels side.

61 prosent av de spurte i VGs undersøkelse mener Israel overreagerer, men kun 20 prosent mener det motsatte. I Oslo svarer hele 79 prosent at Israels angrep er en overreaksjon.

Nesten halvparten av dem som har lest Jostein Gaarders Israel-kritiske kronikk, som har utløst en voldsom debatt denne uka, støtter forfatterens oppgjør med Israel.

- Det overrasker meg for så vidt ikke og samsvarer med de hundrevis av henvendelser jeg har fått på mail og sms de siste dagene. Jeg oppfatter dette som et klart tegn på at kronikken ikke tolkes som antisemittisme av folk flest, sier Gaarder til VG.

Israels visestatsminister Shimon Peres er derimot, ikke uventet, svært kritisk til Gaarders kronikk. Hva er det han vil, er det Holocaust han ønsker? spør Peres.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt