NRK Meny
Normal

Wikileaks utsetter nytt system for varsling

Wikileaks utsetter sitt nye system for varsling. Systemet er designet for å ivareta varslerens anonymitet.

Wikileaks

Julian Assange har brukt mye tid på å utvikle et nytt system for å levere sensitiv informasjon til varslernettstedet Wikileaks.

Foto: KAREN BLEIER / Afp

Etter planen skulle det nye systemet lanseres mandag, men Wikileaks vil vente til 1. desember med å lansere nyheten.

Twitter skriver organisasjonen at det er «et komplisert arbeid å lage det nye systemet».

Det er nå over ett år siden Wikileaks´ online-system for varsling ble tatt ned. Wikileaks-gründer Julian Assange og hans folk har siden da jobbet med å lage et helt nytt system, skriver Financial Times.

Det nye systemet skal gjøre det enkelt og sikkert for varslere å tipse om saker på nettsidene til Wikileaks.

Dårlig sikkerhet

Assange har fått mye kritikk for ikke å ta sikkerheten til varslere på alvor. En tidligere medarbeider, Daniel Domscheit-Berg, har i boken sin om Wikileaks, beskyldt Assange for ikke å ivareta sikkerheten til varslere godt nok.

Assange har hele tiden tatt avstand fra Domscheit-Bergs beskyldninger, men han har likevel jobbet med å utvikle et nytt drop-box-system for varslere.

Økonomiske problemer

Det siste året har Wikileaks hatt store finansielle problemer. Det startet med at Bank of America, VISA, MasterCard, PayPal og Western Union nektet å motta donasjoner for Wikileaks.

– Wikileaks er ikke bare utsatt for finansielle angrep, det har også vært angrep på selve strukturen av organisasjonen. Vi ser at vårt system for varsling ikke er til å stole på, sier Assange.

Wikileaks mener blokaden har ødelagt for 95 prosent av inntektene deres, noe som står for flere titalls millioner dollar.

– De siste 12 månedene har du ikke kunnet gå gjennom hovedinngangen for å levere sensitiv informasjon til Wikileaks. 28. november vil vi lansere vårt nye system, uttalte Assange forrige måned.

Utlevering

Samtidig med at Wikileaks prøver å stable et nytt system for varsling på beina, står Assange overfor mange utfordringer. Svenske myndigheter krever at han utleveres fra Storbritannia i forbindelse med anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.

Assange frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA, der han frykter dødsstraff for å ha publisert graverende informasjon om blant annet amerikanernes krigføring i Irak.

Wikileaks-gründeren har anket kjennelsen om utlevering til høyesterett. Assange har status som mistenkt i saken, men han er ikke siktet.

WikiLeaks ble for alvor kjent i april 2010 da de publiserte videoen «Collateral murder» fra Irakkrigen.

De har senere publisert hundretusener av hemmeligstemplede dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan, og fra det amerikanske diplomatiet, og Julian Assange er WikiLeaks' ansikt utad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt