NRK Meny
Normal

Utsendt til Russland, får komme tilbake til Norge

En 36 år gammel flyktning fra Jemen fikk i dag beskjed om at han likevel får komme til Norge, selv om han ble sendt tilbake til Russland 19. januar.

Asylsøkeren Ahmed Aidailami fra Jemen står utenfor den norske ambassaden i Moskva, med NRK mikrofon.

FÅR KOMME TILBAKE TIL NORGE: Asylsøkeren Ahmed Aidailami fra Jemen utenfor den norske ambassaden i Moskva. I dag fikk han beskjed om at hans asylsøknad likevel vil bli behandlet i Norge.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

Dermed har to asylsøkere fra Jemen de siste dagene fått beskjed om at de får komme tilbake til Norge for å få behandlet søknadene sine.

Det var en glad og lettet Ahmed Aidailami NRK traff i ettermiddag utenfor den norske ambassaden i Moskva.

– Jeg fikk en telefon i dag morges om at jeg måtte komme til den Norske ambassaden. De sa jeg skal få visa for å returnere til Norge. Jeg er veldig glad når, sier Ahmed Aidailami.

Busset ut av Norge

Det er to uker siden den 36 år gamle tidligere offiseren fra Jemen ble sendt med buss over grensen ved Storskog i Finnmark. Han fikk da klar beskjed om at Norge ikke ville behandle hans søknad fordi han hadde kommet over grensen med lovlig opphold i Russland.

I dag kom beskjed fra Norge om at Utlendingsnemden hadde omgjort vedtaket fra Utlendingsdirektoratet og at han derfor skulle få realitetsbehandlet sin søknad

Helvete i Russland

– Det har vært ti dager i helvete her i Russland. Jeg har vært så kald, jeg hadde ingen penger og ingen steder å gå, sier en tydelig rørt Ahmed til NRK.

Ahmed sitt russiske visum utløp to dager etter at han ble sendt tilbake til Russland, dermed var han i realiteten ulovlig i Russland.

Han har sovet i trappeoppganger, før Amir Abu, en jemenitt med russisk statsborgerskap forbarmet seg over ham og sørget for at han fikk mat og tak over hodet.

Truet med deportasjon

– Jeg fikk flere ganger problemer med politiet som sa at dersom jeg ikke dro ut av landet ville jeg bli deportert. De gav meg 10 dager på å dra fra Russland.

Det var derfor i siste liten beskjeden fra norske myndigheter kom i dag. Ahmed tror han kan sette seg på flyet til Oslo allerede i morgen. Der håper den jemenittiske asylsøkeren at han kan kommer inn under vedtaket som norske myndigheter gjorde i april i fjo. Der slo man slo fast at det ikke er trygt å sende folk tilbake til det urolige Jemen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt