Hopp til innhold

Utsatte Fuglesang i rommet

Den norsk-svenske astronauten Christer Fuglesang kom seg ikke ut i verdensrommet i natt, slik som planlagt. Oppskytingen er utsatt til natt til søndag norsk tid.

Christer Fuglesang
Foto: PIERRE DUCHARME / REUTERS

Bare minutter før romfergen Discovery skulle ta av, rett før kl. 4 i natt norsk tid, ble oppskytingen utsatt på grunn av tett skydekke.

- Vi håpet på det beste, men hadde ingen tydelige bevis på at skydekket ville lette, sier leder for oppskytingen Mike Leinbach.

70 prosent sjanse i morgen

Værforholdene skiftet fra rødt til grønt og tilbake til rødt flere ganger i løpet av kvelden. Astronautene satt fastspente i sine seter, og nedtellingen ble startet, men stoppet igjen snaut fem minutter før planlagt utskyting, i håp om at skydekket skulle lette.

 

Discovery
Foto: LARRY RUBENSTEIN / REUTERS

 

Det gjorde det altså ikke, og oppskytingen ble utsatt til natt til søndag norsk tid. Ifølge meteorologer viser værrapporter at det er 70 prosent sjanse for å kunne gjennomføre oppskytingen da, melder CNN.

Ikke tidspress

NASA-sjef Michael Griffin sier han ikke føler noe press i forhold til å holde tidsplanen, til tross for NASAs ønske om å fullføre oppskytingen før 17. desember.

- Vi har mange dager på oss, og vi er ikke det minste bekymret for tidsproblemet. Det er ikke er virkelig problem og noe vi vet vi må forholde oss til, sier Griffin til CNN.

 

Astronautene til Discovery
Foto: DAVID CARLSON / REUTERS

Komplisert oppdrag

I tillegg til Christer Fuglesang er det to kvinner og fire menn som utgjør mannskapet. Fuglesang vil bli første skandinav i rommet.

Romferden beskrives som det mest kompliserte romferjeoppdraget noen gang. Fuglesang og resten av mannskapet skal delta i byggearbeidene på Den internasjonale rom stasjonen (ISS), og romfergen er lastet med flere viktige nye deler.

Fuglesang skal ut på to romvandringer, for å montere nytt utstyr og delta i oppkoblingen av det elektriske systemet på ISS.

SISTE NYTT

Siste nytt