Gjemmer skje i trusa for å unngå tvangsekteskap

Britiske kvinner og jenter oppfordres til å utløse alarmen i sikkerhetskontrollen på flyplasser med vilje for å kjøpe seg tid til å varsle myndighetene om tvangsekteskap.

AFGHANISTAN BURNING WOMEN

Britiske kvinner og jenter rådes til å gjemme en skje i trusa for å bli trukket til side ved sikkerhetskontrollen på flyplasser for å varsle om tvangsekteskap. Illustrasjonsfoto: En ung, gifteklar afghansk kvinne i Kabul.

Foto: MUSADEQ SADEQ / AP

Flere kvinner og jenter som har stått i fare for å måtte gifte seg mot sin vilje har klart å unnslippe å reise utenlands ved å gjemme en skje i underbuksen ved sikkerhetskontrollen på flyplasser, opplyser organisasjonen, Karma Nirvana.

Skjeen gir utslag på alarmen i metalldetektoren når man går gjennom sikkerhetskontrollen. Da vil passasjeren bli trukket til side, og dermed får de muligheten å varsle om tvangekteskap før de reiser til utlandet.

Karma Nirvana er en veldedig organisasjon som hjelper ofre for tvangsekteskap. De råder alle som ringer inn til hjelpetelefonen om å gjemme en skje i trusen for å få utslag i metalldetektoren på britiske flyplasser.

Organisasjonen opplyser at rådet har ført til at flere kvinner har klart å unnslippe å bli sendt utenlands for å giftes bort, skriver The Guardian.

Høysesong for tvangsekteskap

I forrige uke advarte britiske myndigheter om at sommerferien er høysesong for tvangsekteskap blant unge mennesker.

Myndighetene vil at lærere, leger og ansatte på flyplasser skal være bevisst på at tvangsekteskap er et utpreget problem i sommerferien.

Regjeringens avdeling for tvangekteskap mottok 400 rapporter om temaet mellom juni og august i fjor, av totalt 1400.

LES OGSÅ: Mindreårige giftes bort annethvert sekund

– En tredjedel er under 16 år

Ingen vet sikkert hvor mange britiske statsborgere som er ofre for tvangsekteskap hvert år, men det anslås at det er mellom 500 og 5000. Mer enn en tredjedel av de som blir giftet bort er under 16 år.

Karma Nirvana har en klar oppfordring til jenter som ringer hjelpetelefonen.

– Dersom de ikke vet akkurat når det vil skje eller om det kommer til å skje, råder vi dem til å putte en skje i trusen, forteller driftsleder i organisasjonen, Natascha Rattu.

– Når de går gjennom sikkerhetskontrollen, vil denne gjenstanden gjemt på et svært privat sted bli synlig. Dersom de er 16 år eller eldre, vil de blitt tatt med til et sikkert sted hvor de vil få mulighet til å varsle om at må gifte seg mot sin vilje.

Aneeta Prem, grunnlegger og direktør ved Freedom Charity, en organisasjon som jobber med å hindre tvangsekteskap gjennom utdannelse og opplæring, tror at sommeren er en kritisk tid for barn og unge voksne.

– De fleste er ikke like bevisst på barn om sommeren fordi de er borte så lenge. Offeret tror at de kanskje skal i et bryllup i familien, og forstår kanskje ikke at det er sitt eget bryllup de skal i. Og når de drar er de ofte lenge borte og kommer som regel ikke tilbake igjen før de er gravide, sier Prem til den engelske avisen.

Store mørketall

Organisasjoner frykter at det er store mørketall på statistikken over tvangsekteskap blant britiske borgere. De tror at manglende rapportering delvis skyldes at barn ikke vil angi foreldre til myndighetene, eller at de ikke vet hvor de skal søke hjelp.

– Ingen kjenner det egentlige tallet fordi så mange unge ofre er livredde for å stå frem. Men det er definitivt mange, mange flere enn rapporter tilsier, påpeker Prem.

Freedom Charity har laget en app som gjør det mulig å varsle om tvangsekteskap og annen mishandling. Appen gjør det også mulig å varsle venner og også profesjonelle, som lærere. Siden appen ble lansert har over 1000 mennesker tatt kontakt med organisasjonen ved hjelp av denne teknologien.

Karma Nirvana får vanligvis rundt 6500 telefoner om slike tilfeller i løpet av et år. I år har de allerede nådd dette tallet.

SISTE NYTT

Siste nytt