NRK Meny
Normal

GPS-produsent utleverte brukeropplysninger

GPS-produsenten TomTom har sørget for at data fra kundenes GPS-er har havnet i hendene på nederlandsk politi.

TomTom GPS

Informasjonen fra TomToms GPS-er ble brukt av politiet til å utplassere fotobokser.

Foto: RICK WILKING / REUTERS

Informasjonen har politiet brukt målbevist for å plassere fotobokser på nederlandske veier.

Politiet kjøpte informasjon

Eiere av GPS-er fra selskapet TomTom kan koble seg til nettet og laste opp trafikkinformasjon som etter sigende skal være med på å forbedre karttjenesten. Men sammen med denne informasjonen har TomTom også hentet inn oversikt over hvilke steder bilistene trykker ekstra hardt på gasspedalen.

Det er denne informasjonen nederlandsk politi har kjøpt og brukt i arbeidet med å fange fartssyndere, ifølge den nederlandske avisen Algemeen Dagblad.

TomTom har ifølge dem selv ikke gitt informasjonen direkte til politiet. Selskapet gir derimot informasjonen til lokale myndigheter slik at de kan bruke informasjonen til å utbedre veiene.

Selskapet sier ett av vilkårene for at de gir ut informasjonen er at den ikke blir brukt til å hjelpe til med å fange fartssyndere, men lokale myndigheter i Nederland har likevel solgt denne informasjonen til politiet.

– Kundene liker det ikke

TomToms administrerende direktør Harold Goddjin gikk onsdag ut og kommenterte saken på selskapets YouTube-profil.

– Vi liker ikke dette, fordi våre kunder ikke liker det, sier Goddijn som understreker at selskapet vil ta grep for å hindre at noe lignende skjer igjen.

Selskapet understreker også at de ikke vil bidra til å ta fartssyndere, i og med at de har installert fotoboksvarsling i GPS-enhetene.

TomTom sier også at all informasjonen brukerne laster opp er anonym og ikke kan spores tilbake til enkeltpersoner.

Denne uka ble det også kjent at programvaregiganten Apple har hentet inn informasjon om hvor brukerne av Iphone og Ipad befinner seg. Direktør Steve Jobs gikk i går ut og avviste at selskapet overvåker brukerne .

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt