Hopp til innhold

Sverige utleverer tidligere nynazist til Polen

Tingretten i Stockholm har bestemt at den avhoppende nynazisten Anders Högström (34) blir utlevert fra Sverige til Polen. Han er mistenkt for å stå bak tyveriet av Auschwitz-skiltet.

Over inngangen til Auschwitz I, sto mottoet Arbeit macht frei, «arbeid gjør (deg) fri».

Over inngangen til Auschwitz I, den opprinnelige hovedleiren, sto mottoet Arbeit macht frei, «arbeid gjør fri».

Foto: Katarina Stoltz / Scanpix/Reuters

Anders Högström

Den tidligere nynazisten Anders Högström benekter at han sto bak tyveriet.

Foto: Johan Engman / Scanpix

Skiltet med inskripsjonen "Arbeit Macht Frei" ble i desember stjålet fra den tidligere konsentrasjonsleiren sør i Polen. Tre dager senere ble det gjenfunnet av polsk politi, skåret i tre deler. Fem polske menn ble arrestert, og en svensk hovedmann ble utpekt. Det var den tidligere nynazisten Högström.

Motsetter seg utlevering

I februar utstedte en domstol i Krakow en arrestordre på Högström innfor EU, og den avhoppede nynazisten ble arrestert av svensk politi i februar.

- Jeg er urolig over å skulle reise tilbake til Polen, sier Högstöm til Aftonbladet.

Ifølge Expressen setter tingretten som vilkår for utlevering at han får sone straffen sin i Sverige dersom han blir dømt til fengselsstraff.

- Han nekter for at han har begått noen kriminell handling, og motsetter seg derfor utlevering. Min klient har hatt mulighet til å rømme, men det har han altså ikke gjort, sier advokat Björn Sandin til Aftonbladet.

Högstöm benekter at hadde noe med tyveriet å gjøre, og hevder tvert imot at han bidro til at det kom til rette.

- Bidro til at det kom til rette

Det ødelagte skiltet ble funnet av polsk politi tre dager etter tyveriet.

Det ødelagte skiltet ble funnet av polsk politi tre dager etter tyveriet. Det var skåret i tre deler, og både Interpol og Europol ble koblet inn i etterforskningen.

- Jeg var ikke innblandet. Det var en annen som gjennomførte tyveriet, og som ville at jeg skulle selge skiltet. Jeg tok kontakt med politiet i Polen, politiet i Sverige og Interpol. Det er jeg som har bidratt til at skiltet kom til rette, sier han.

Han forteller at han ikke trodde det var mulig å gjennomføre tyveriet, og at han kontaktet politiet så snart han skjønte at det hadde blitt stjålet.

Nå er han redd for å reise tilbake til Polen på grunn av mistankene mot ham der.

Frykter aktor

- Anklageren har slektninger som satt i Auschwitz, og han har sagt at han skal straffe de som har gjort dette. Han mener svensk politi vet at politiet i Polen har solgt informasjon til polsk presse.

Tyveriet av Auschwitz-skiltet

Det øverste bildet viser hvordan det så ut ved inngangen til konsentrasjonsleiren etter tyveriet. En eksakt kopi som ble laget i forbindelse med restaurasjonsarbeid for flere år siden ble raskt hengt opp.

Foto: AP / Scanpix/AP

- Derfor er det problematisk for meg å skulle dra til Polen.

Han tar helt avstand fra anklager om at han fortsatt er nazi-sympatisør.

- Jeg har ingen ting å gjøre med noen nazi-organisasjon, sier Högström.

Utleveringen av Högström fra Sverige til Polen skal skje i løpet av ti dager, men han har likevel tre uker på seg til å klage på avgjørelsen.

Funnet ødelagt

Det stjålne skiltet ble funnet istykkerslått i tre deler i skogen. I Polen har tyveriet vekket stor oppmerksomhet og sinne. For mange er skiltet et symbol på hva Auschwitz sto for, og et minnesmerke over alle de menneskene som ble drept under Holocaust.

Over en million ble drept

Det er svært vanskelig å fastslå hvor mange som ble drept i konsentrasjonsleiren Auschwitz, som lå i utkanten av den polske byen Oswiecim i det sørlige Polen.

Historikere mener at mellom 1.2 og 1.6 millioner menn, kvinner og barn døde i Auschwitz-komplekset. De fleste av dem var jøder. Av de 405 000 som ble registrert, overlevde ca. 65 000. Av 16 000 internerte sovjetiske krigsfanger overlevde 96. I tillegg mistet 146 000 ikke-jødiske polakker og ca. 20 000 sigøynere livet der.

SISTE NYTT

Siste nytt