Utleverer ikke Al-Jazeera journalist fra Tyskland

BERLIN (NRK): Al-Jazeera journalist Ahmed Mansour er sluppet fri fra tysk varetekt. Han vil heller ikke bli utlevert til Egypt.

Germany Egypt Al-Jazeera

Demonstrasjoner mandag utenfor vareteksfengselet i Moabit i Berlin, der Al-Jazeera journalisten sitter.

Foto: Markus Schreiber / Ap

Mandag samlet flere demonstranter seg utenfor varetektsfengselet der journalisten sitter, for å kreve at han ble løslatt.

Også Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) krevde at Mansour ble løslatt umiddelbart.

– Med all respekt for tyske myndigheters juridiske forpliktelser vil jeg advare om at fengsling av journalister er et mektig verktøy for å skremme media fra å være kritiske mot myndighetene, sier talspersonen for ytringsfrihet i OSSE, Dunja Mijatovic.

Mandag ettermiddag melder Al-Jazeera at Mansour blir løslatt og at han ikke blir utlevert til Egypt.

Germany Egypt Al-Jazeera

En av demonstrantene har teipet igjen munnen sin i protest mot det han mener er manglende ytringsfrihet.

Foto: Markus Schreiber / Ap

Ingen utlevering hvis dødsstraff

Talsperson i det tyske utenriksdepartementet, Martin Schäfer, sa tidligere at tyske myndigheter flere ganger har uttrykt uro over egyptiske myndigheter manglende respekt for menneskerettigheter og ytringsfrihet.

– Av den grunn er det opplagt at vi tviler på om vi skal utlevere Mansour. Ingen blir utlevert fra Tyskland hvis de kan risikere dødsstraff, sa Schäfer.

Han la også til at tyske myndigheter ville måtte godkjenne en eventuell utlevering og at dette ikke var noe som kunne bli gjort av en tysk domstol alene.

Beskyldt for tortur

Den 52 år gamle journalisten var på vei til Qatars hovedstad Doha da han ble pågrepet på Tegel flyplass i Berlin lørdag. Han kommenterte selv pågripelsen på twitter slik:

«Spørsmålet er hvordan Tyskland og Interpol kan ha endt opp som redskap i hendene på det blodtørstige regimet i Egypt».

Egypt har etterlyst Mansour gjennom Interpol etter at han i 2014 ble dømt in absentia til 15 år i fengsel av en egyptisk domstol. Egyptiske myndigheter mener han i 2011 torturerte en jurist på Tahrirplassen, noe Mansour selv har avvist som «helt absurd».

Ifølge Mansour har han i tillegg blitt beskyldt for voldtekt, kidnapping og ran- noe han også avviser.

Kjent journalist

Ahmed Mansour er født i Egypt, men har også britisk statsborgerskap. Han leder flere av Al-Jazeeras mest populære programmer og intervjuet nylig Abu Mohamed al-Jolani, lederen for al-Qaidas Syria-fløy, Jabhat al-Nusra.

Tre av hans kolleger er tidligere dømt til fengsel i Egypt for å ha støttet Brorskapet.

Forholdet mellom TV-kanalen Al-Jazeera og egyptiske myndigheter har vært anstrengt lenge, ettersom egyptiske myndigheter anklager Al-Jazeera for å være et talerør for Det muslimske brorskap. Nåværende president Abdel Fattah al-Sisi kuppet makten fra Det muslimske brorskap i 2013.

Tidligere denne måneden besøkte al-Sis forbundskansler Angela Merkel i Berlin.

Under samme besøk underskrev det tyske selskapet Siemens en kontrakt med egyptiske myndigheter om levering av gass- og vindkraftverk til en verdi av åtte milliarder euro.

SISTE NYTT

Siste nytt