NRK Meny
Normal

Utlendinger reddet ut av Tripoli

Etter flere dager med hindringer, kan 200 utenlandske statsborgere forlate Tripoli med båt i dag. Fremdeles står flere tusen i kø for å forlate den libyske hovedstaden.

utlendinger får forlate Tripoli

Over 200 utlendinger kunne i ettermiddag gå om bord i skipet som skal ta dem bort fra Tripoli.

Foto: CHARLES ONIANS / Afp

Om lag 200 utenlandske statsborgere som lenge har forsøkt å komme seg bort fra Libya, får komme om bord på et redningsskip i dag. Ombordstigninga har allerede starta, melder nyhetsbyrået Reuters.

Den ustabile sikkerhetssituasjonen i Libya de siste dagene, har forsinket redningsoperasjonen med to dager. Arrangørene har hatt problemer med å få frakta folk fra ambassadene og boligene deres fordi de har vært nødt til å reise gjennom krigssonen for å komme seg til havna.

Situasjonen i Libya er fremdeles ustabil. I dag starta opprørerne en operasjon i et boligkompleks som ligger like ved et av Muammar al-Gaddafis palasser i sentrum av Tripoli. Opprørsstyrkene mener Gaddafi og flere av sønnene hans befinner seg i boligen.

Fikk legge til havna i dag

Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen (IOM), som arrangerer evakueringa, sier at sikkerhetssituasjonen i og rundt havna har forbedra seg nok til at operasjonen kunne fortsette. Skipet får derfor legge til ved havna i hovedstaden i dag.

– Dette har ikke vært en enkel operasjon. Det trodde vi heller aldri det skulle bli. Uansett er det en stor lettelse at jobben med å hjelpe disse migrantene går mot slutten, sier Pasquale Lupoli, som er IOMs regionaldirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, i en pressemelding.

Han oppfordrer nå alle parter i konflikten å legge til rette for at migrantene kommer seg trygt til havna, slik at alle som ønsker å forlate Tripoli, kommer seg om bord.

Det er forventa at det vil være personer fra Egypt, Filippinene, Canada, Algerie, Marokko og Italia om bord i båten.

– Noen av dem har allerede kommet til havna, sier IOMs talskvinne Jemini Pandya til Reuters.

Tar med færre enn antatt

Selv om skipet har plass til 300 personer, vil det kun ta med seg om lag 200 fordi forsinkelsen har gått utover mat- og vannforsyningene om bord.

Skipet, som har medisinsk personell om bord, planlegger å forlate havna i Tripoli i senere i kveld. Første stopp blir i Benghazi, før skipet fortsetter til den egyptiske grensa der passasjerene vil få hjelp til å returnere til hjemlandet.

Enda et skip med kapasitet på om lag tusen passasjerer er forventa å utføre en ny evakuering i løpet av helga.

5000 vil evakueres

Ifølge IOM har flere enn 5000 personer bedt om å bli evakuert fra Tripoli og områdene rundt hovedstaden de siste ukene.

Dersom sikkerhetssituasjonen forbedres, vil trolig ikke så mange forlate den libyske hovedstaden siden mange av dem har bodd i Tripoli lenge, og har tettere bånd til Libya enn sitt opprinnelige hjemland.

IOM evakuerer flyktninger fra Misrata i april

IOM evakuerte over tusen flyktninger fra Misrata i april i år.

Foto: MARWAN NAAMANI / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt