Hopp til innhold

Utfordrer USAs «rett» til å ha sjefen for Verdensbanken

Styret i Verdensbanken intervjuer denne uken de tre kandidatene til å bli ny sjef for banken. For første gang har USAs kandidat reelle utfordrere til stillingen.

Ngozi Okonjo Iwealam (t.v.) og Jim Yong Kim

Nigerias finansminister Ngozi Okonjo Iwealam (t.v.) utfordrer Jim Yong Kim i kampen om å bli ny sjef for Verdensbanken.

Foto: Utomi Ekpei//Charles Dharapak / AFP/AP

Jose Antonio Ocampo

Jose Antonio Ocampo er tidligere finansminister i Colombia.

Foto: CRIS BOURONCLE / Afp

Helt siden Verdensbanken ble opprettet på Bretton Woods-konferansen i 1944 har det vært en uskreven regel at sjefen skal være amerikaner.

En tilsvarende uskreven regel har sagt at sjefen for søsterorganisasjonen Det internasjonale pengefondet (IMF) skal være en europeer.

Etter at dagens sjef, Robert Zoellick, i februar gjorde det klart at han ikke vil fortsette når hans femårsperiode går ut 30. juni, har USAs kandidat denne gang blitt utfordret av to andre.

USA, Nigeria og Columbia

President Barack Obama nominerte i mars den 52 år gamle Jim Yong Kim, som er president ved prestisjetunge Dartmouth College i New Hampshire.

Han utfordres av Nigerias finansminister Ngozi Okonjo-Iweala, som er nominert av Angola, Nigeria og Sør-Afrika.

Brasil har på sin side foreslått Colombias tidligere finansminister José Antonio Ocampo som kandidat.

Sterk kandidat

Av de to ikke-amerikanerne regnes den nigerianske finansministeren Ngozi Okonjo-Iweala som den sterkeste.

Hun er utdannet ved Harvard University og Massachusetts Institute of Technology.

57-åringen har arbeidet i Verdensbanken i 20 år, og er nå finansminister i Nigeria.

Mandag ble hun intervjuet av styret i Verdensbanken i tre og en halv time.

Under intervjuet la hun vekt på at jobben skal gå til den kandidaten som er best kvalifisert for jobben.

Etter intervjuet var hun med på en konferanse ved Senteret for global utvikling i Washington og der sa hun at det var på tide å endre tradisjonen med at en amerikaner skal være sjef for banken.

– Presidenten må ha en visjon og må ha mot. Jobben krever mye mot. Verdensbanken har eksistert i 60 år og den er ganske tungrodd, sa Okonjo-Iweala.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jim Yong Ki og Barack Obama

Jim Yong Kim smilte bredt da president Barack Obama gjorde det klart at Kim var USAs kandidat til ny sjef for Verdensbanken 23. mars i år.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Mangler bankerfaring

Mens Okonjo-Iweala har lang erfaring fra Verdensbanken, så mangler USAs kandidat, Jim Yong Kim, erfaring fra den internasjonale finansverdenen.

Før han ble president ved et ærverdig universitet var hans mest relevante erfaring at han ledet kampen mot HIV/AIDS ved Den internasjonale helseorganisasjonen (WHO).

Han har også ledet den uavhengige organisasjonen Partners In Health, og var en pioner i arbeidet med å utvikle metoder for å måle effektiviteten av bistandsarbeid.

På forhånd var det da også ventet at USA ville komme opp med et sterkere navn, men Hillary Clinton takket nei i fjor, og Obama valgte seg altså Kim.

Den tredje kandidaten, colombianske Jose Antonio Ocampo, regnes i beste fall som en outsider, ikke minst fordi underskuddet i Columbias statsbudsjett økte kraftig da han var finansminister fra 1996 til 1998.

«Economist» vakte oppsikt

Selv om USAs kandidat denne gang har fått utfordrere, regnet de fleste det for selvfølgelig at Jim Yong Kim ville bli valgt da president Barack Obama nominerte ham 23. mars i år.

Forrige uke gikk imidlertid det anerkjente tidsskriftet «Economist» ut og støttet Okonjo-Iweala i en lederartikkel.

Ikke bare støtte «Economist» Okonjo-Iweala, men tidsskriftet gikk også langt i stille spørsmål ved Jim Yong Kims kompetanse.

Blant annet trekker «Economist» frem uttalelser der Kim har rost regimet på Cuba, og at han har stilt spørsmål rundt fordelene ved økonomisk vekst, noe som er grunnleggende for Verdensbanken.

Tidsskriftet går så langt at de kaller nominasjonen av Jim Yong Kim «et langt verre eksempel på vestlig arroganse enn da Christine Lagarde ble ansatt som nye sjef for IMF i fjor».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lagarde Okonjo-Iweala

Sjefen for Det internasjonale pengefondet IMF Christine Lagarde (t.v.) sammen med Nigerias finansminister Ngozi Okonjo-Iweala på en pressekonferanse i Lagos 20. desember i fjor.

Foto: HANDOUT / Reuters

Truer med egen bank

Selv om Kina har uttalt støtte til Jim Yong Kim, så er det de nye økonomiske stormaktene som utgjør den største trusselen mot hans kandidatur.

Dersom ikke andre land enn de tradisjonelle vestlige landene får lederstillinger i de internasjonale bankene, så kan de komme til å danne sine egne internasjonale utviklingsbanker.

Da de fem lederne for de såkalte BRICS-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika) møttes i New Delhi i slutten av mars, diskuterte de muligheten for å lansere sin egen internasjonale bank.

De fem BRICS-landene står for en stadig større andel av verdensøkonomien. Noen tall for BRICS-landenes andel:

  • Står for rundt 18 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP).
  • Har 45 prosent av verdens befolkning.
  • Står for 15 prosent av verdenshandelen.
  • Har 40 prosent av verdens valutareserver.

Endret stemmereglene

Valget av den nye lederen for Verdensbanken vil skje etter nye stemmeregler som ble innført i 2010.

Etter de nye reglene har USA 15.85 prosent av stemmene. Deretter førger Japan (6.84 %), Kina (4.42 %), Tyskland (4.00 %), Storbritannia (3.75 %), Frankrike (3.75 %), India (2.91 %), Russland (2.77 %), Saudi-Arabia (2.77 %) og Italia (2.64 %).

Det er ventet at de europeiske landene også denne gang vil stå ved den uuttalte avtalen med USA, og støtte kandidaturet til Jim Yong Kim.

Likevel har «Economists» klare avvisning av hans kompetanse, samtidig som tidsskriftet har beskrevet Okonjo-Iweala som den klart beste av kandidatene, gjort at det for første gang ikke er sikkert at USA får sin vilje i Verdensbankens styre.

Den endelige datoen for når styret i Verdensbanken skal bestemme seg er ikke klar, men beslutningen skal være klar innen lørdag 21. april.

SISTE NYTT

Siste nytt