Hopp til innhold

Kan ikke bekrefte russisk tilbaketrekking

I går sa Russland at de ville trekke tilbake deler av styrkene sine langs den ukrainske grensen. Men det har ikke NATO sett noe tegn til så langt.

Anders Fogh Rasmussen, generalsekretær i NATO

I dag skal generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen, og utenriksministrene i de 28 medlemslandene diskutere hvordan de skal forholde seg til Russland.

Foto: JOHN THYS / Afp

Saken oppdateres

– Vi kan dessverre ikke bekrefte opplysningene om at det pågår noen russisk tilbaketrekking, sier Anders Fogh Rasmussen, NATOs generalsekretær, i forkant av dagens utenriksministermøte i Brussel.

Opptil flere titusen russiske soldater kan være stasjonert langs grensen til det østlige Ukraina. I går kom meldingen fra Moskva om at de har gitt ordre om en delvis tilbaketrekking fra området, men det har ikke NATO sett noen tegn til så langt.

Utenriksministrene skal diskutere krisen

Nå er han og utenriksministrene i NATOs 28 medlemsland samlet i Brussel for å diskutere krisen i Ukraina og gi Russland svar på tiltalte.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier før møtet at utenriksministrene møtes i en dramatisk tid for Europa.

– Ingen ønsker militær konfrontasjon i Europa, men vi vil ikke nøle med å ta nødvendige skritt for å styrke vårt felles forsvar, sier han.

– Viktig å ikke øke spenningen

NATO-medlemslandene langs grensa til Russland føler seg truet, og ber om mer håndfaste uttrykk for NATO-solidariteten. Men da utenriksminister Børge Brende kom til NATOs hovedkvarter i ettermiddag, var han nølende på hva som er Norges syn på utplassering av permanente baser i Baltikum.

Børge Brende

På utenriksministermøtet er tema blant annet hvordan NATO skal vise solidaritet med medlemsland som føler seg truet av Russland, forteller utenriksminister Børge Brende.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Dette skal vi diskutere på møtet og jeg kan ikke si på forhånd hva som er Norges posisjon.
Men Brende sa også at det er viktig å ikke ta skritt som kan øke spenningen mellom øst og vest i Europa.

– Vi skal diskutere hvordan NATO kan vise solidaritet med de NATO-landene som føler seg truet, uten at vi bidrar til at konflikten med Russland trappes unødvendig opp.

Han forteller at det militære samarbeidet med Russland for det meste er lagt på is.

– Nå skal vi diskutere hvordan det politiske samarbeidet med russerne skal gå videre. Men det er ikke «business as usual med Russland nå», sier Brende.

– Stoltenberg er den beste NATO kan få

I forkant av NATO-møtet sier dessuten utenriksministeren at situasjonen for NATO har forandret seg dramatisk de siste ukene. Det at den neste NATO-sjefen kommer fra Norge, et land som grenser til Russland, tror Brende er positivt.

– Stoltenberg er den beste NATO kunne få, sier Brende.

Han regner med å få mange gratulasjoner på at Jens Stoltenberg er utnevnt til å ta over etter Anders Fogh Rasmussen som generalsekretær i NATO.

Skrur opp gassprisene

Russerne på sin side, viste i dag tydelig at de ikke liker utviklingen i Ukraina. Det russiske selskapet Gazprom kom i dag med meldingen om at de skrur opp gassprisen til Ukraina med 30 prosent. Dermed må ukrainerne betale 2.300 norske kroner for 1.000 kubikkmeter gass, mot 1.600 kroner før.

Ukraina får i dag over halvparten av sine olje- og gassleveranser fra naboen i øst. I fjor inngikk Russland en avtale med å levere rabattert gass til Ukraina, men det blir det slutt på nå.

Toppsjefen i Gazprom, Aleksej Miller, opplyste også at Ukraina skylder 10,2 milliarder kroner i ubetalte gassregninger. Ifølge ham er det noe av grunnen til at de nå skrur opp prisene.

Omtrent en tredjedel av all gassen som Europa trenger, kommer fra Russland. Konflikten mellom Ukraina og Russland gjør at EU ønsker å bli mindre avhengig av russisk gass. Det er imidlertid lite som tyder på at det vil skje raskt.

SISTE NYTT

Siste nytt