NRK Meny
Normal

Utenriksminister tar over etter Erdogan

Den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu tar over som statsminister etter Recep Tayyip Erdogan, når sistnevnte blir Tyrkias nye president.

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu

Ahmet Davutoglu tar over som Tyrkias statsminister.

Foto: Roald / SCANPIX

Ahmet Davutoglu blir også regjeringspartiet AKPs nye leder, såfremt en ekstraordinær partikongress ikke motsetter seg Davutoglus kandidatur til postene.

Det var nåværende statsminister Recep Tayyip Erdogan som torsdag ettermiddag kunngjorde at Davutoglu er den utvalgte til å ta over etter ham som statsminister og partileder.

Selv overtar ham som president den 26. august etter Abdullah Gül, som har vært landets statsoverhode siden 2007.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan vil ha slutt på protestene

Recep Tayyip Erdogan går av som statsminister og blir president.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

Gül, som var Tyrkias utenriksminister før han ble president, var sågar statsminister i noen få måneder i 2002/2003, for å kunne berede grunnen for Erdogan, som opprinnelig ikke kunne stille til valg på grunn av bestemmelser i grunnloven.

Ahmet Davutoglu var rådgiver for Gül under hans korte statsministertid, og fortsatte i posten da Erdogan overtok seks måneder etter.

Nå er det altså et nytt stolbytte mellom de tre mennene.

Mindre makt til statsministeren

Davutoglu, før han ble utenriksminister siden 2009, arbeidet ved tyrkiske universitet med statsvitenskap og utenrikspolitikk som spesialfelt.

Han hadde i tillegg oppdrag som diplomat og meglet blant annet mellom Israel og Hamas under den forrige Gaza-krigen.

Davutoglu har lenge vært en av de fremste forkjemperne for at Tyrkia bør og må innta en større rolle i internasjonal politikk, en ambisjon han har delt med regjeringssjefen.

Det store spenningsmomentet er hvor mye makt som blir igjen til Davutoglu på statsministerkontoret.

For Recep Tayyip Erdogan, som i løpet av sine 11 år som statsminister har vokst frem til å bli Tyrkias sterke mann, har varslet at han ønsker å få endret grunnloven, slik at presidenten får mer reell makt og statsministeren mindre.

Nå er stillingen som statsoverhode av mer seremoniell karakter, mens den utøvende makten er plassert hos statsministeren, som velges ut ifra sammensetningen i nasjonalforsamlingen.

Erdogan har tilsynelatende parkert det en gang så mektige militæret på sidelinjen og har løsnet på det strenge skillet mellom religion og stat som er nedfelt i den tyrkiske grunnloven.

I dag, torsdag, erklærte han at en ny grunnlov vil være en av de viktigste målene for den neste regjeringen.

Gitt Davutoglus mangeårige lojalitet til AKPog Erdogan, er det få som tror at han vil legge hindringer i veien for ambisjonene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt