NRK Meny
Normal

Utelukker ikke terror

Visedirektør for Metrojet, fortalte reportere i Moskva mandag at ingen tekniske feil kan ha forårsaket at Airbus A320-200 gikk i oppløsning i luften.

En barnesko ved krasjstedet til det russiske flyet som krasjet på Sinaihalvøya.
Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

– Den eneste fornuftige forklaringen på ulykken til det russiske passasjerflyet i Egypt er «en ytre påvirkning», sier visedirektøren for flyselskapet som opererte flyet mandag.

Han understreker at flyene ikke kan gå i oppløsning i løse luften.

– Vi utelukker tekniske problemer og avviser menneskelig svikt, sier Alexander Smirnov, en tjenestemann i flyselskapet, på en pressekonferanse hvor han snakket om mulige årsaker til ulykken.

Selskapet hevder at flyet var i utmerket stand før det tok av.

Årsaken til ulykken er ikke kjent, men ifølge lederen for russiske luftfartsmyndigheter gikk flykroppen i oppløsning i rundt 9.000 meters høyde.

IS-tilhengere har tatt på seg ansvaret

Russiske myndigheter utelukker ikke at det var en terroraksjon som forårsaket flystyrten som kostet 224 mennesker livet på Sinaihalvøya lørdag.

– Vi kan ikke utelukke noe, sier en talsmann for russiske myndigheter.

En militant islamistgruppe som har sverget troskap til Den islamske staten (IS), hevder å ha skutt ned flyet, men eksperter stiller seg tvilende til dette og viser til at gruppen ikke er i besittelse av mobile radarsystemer og tilstrekkelig langtrekkende raketter.

Delte meninger om årsak

En kilde i komiteen som analyserer de sorte boksene sier at flyet ikke ble angrepet fra utsiden, og at piloten ikke sendte en nødmelding før flyet forsvant fra radaren.

Kilden avslo å gi flere detaljer, men baserte sine kommentarer på den foreløpige undersøkelsen av de svarte boksene.

En talsmann for Metrojet, som var operatør for flyet, opplyste mandag at flyet mistet fart rett før det styrtet.

Alle de 224 om bord omkom da det russiske passasjerflyet styrtet på Sinaihalvøya lørdag. Flyet var på vei fra feriestedet Sharm el-Sheikh i Egypt til St. Petersburg i Russland da det styrtet.

– Ingen tekniske feil

En talsmann for eierselskapet Kogalymavia opplyste mandag at begge de to motorene på Airbus A321-200 flyet ble inspisert i Moskva 26. oktober, uten at det ble funnet feil.

Det ble heller ikke notert problemer i loggen under de fem foregående flygingene, opplyser talsmannen.

Det russiske arbeidstilsynet meldte mandag at de ansatte i Kogalymavia ikke har fått lønn på to måneder, men talsmannen avviser at selskapet har økonomiske problemer «som kan ha påvirket flysikkerheten».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt