NRK Meny
Normal

Forskere: – Kan ikke utelukke amerikansk krig mot ISIL

Det kan bli umulig for amerikanerne å unngå en krig mot ISIL i Irak, mener norske forskere. – Amerikansk bombing stopper ikke her, mener Henrik Thune, leder for NUPIs Midtøsten-program.

Harpviken, Hellestvedt

– Taliban-regimet i Afghanistan var vanskelig å leve med, men ISIL er verre, mener Cecilie Hellestveit ved Norsk senter for menneskerettigheter og Kristian Berg Harpviken, direktør for Insitutt for fredsforskning.

Foto: Margrete Konstad / NRK

Henrik Thune, seniorforsker ved NUPI

Henrik Thune, leder for NUPIs Midtøstenprogram, mener den amerikanske presidentens terskel for å sette inn amerikanske styrker i Irak ikke kan overdrives – den er himmelhøy, sier forskeren til NRK.

Foto: Pressefoto / NUPI

USAs bombing mot ISIL-stillinger i Nord-Irak i dag er sagt å skulle være et begrensa angrep, for å beskytte amerikanske borgere rundt den irakiske byen Erbil.

Men dagens bombing kan være starten på noe mer, mener norske forskere.

– Med en gang man har gått inn og begynt å bruke makt, så kan man fanges inn i en logikk som gjør det umulig å ikke følge opp med nye skritt, sier Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning til NRK.

Henrik Thune, leder for NUPIs Midtøstenprogram og gjesteforsker ved University of Carolina, tror USA vil fortsette bombing i Irak. Han mener det også er sannsynlig at amerikanerne vil spre bombinga utover flere deler av landet, dersom ISIL fortsetter å ta over byer i Irak.

– Men amerikanske bakkestyrker i Irak derimot, vil være et stort nederlag for Obama. Hans terskel for å sette inn bakkestyrker er himmelhøy. Til og med om Bagdad faller, vil en slik avgjørelse sitte langt inne, mener Thune.

USA utelukker å sende bakkesoldater

Det hvite hus benekter fredag kveld at USA vil sende bakkestyrker inn i Irak, og understreker på nytt at dagens militæraksjon i Irak var en avgrensa og målretta handling.

– Fram til Irak blir enige om en samlingsregjering, vil USAs luftangrep kun beskytte amerikansk personell og bistå flyktningene på Sinjar-fjellet i Nord-Irak, sier talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest.

– Ytterligere støtte til Irak vil ikke bli langvarig og vil ikke involvere soldater på bakken, ifølge Earnest.

USA har ikke fastsatt en sluttdato for amerikansk militærvirksomhet i Irak, og sier det avhenger av sikkerhetssituasjonen på bakken.

– USA kan ikke sitte og se på

Cecilie Hellestveit, ved Norsk senter for menneskerettigheter, sier det er grunn til å tro på at amerikanerne i første omgang kun mener å beskytte egne borgere. USA skal ha stasjonert flere hundre amerikanske diplomater i byen Erbil, i området der de amerikanske bombene falt i dag.

Thune derimot, mener USA i dag bomber Irak også for å hindre at kriginga i Irak sprer seg lengre innover kurdiske områder.

Harpviken mener grusomheter utført av ISIL i Irak er én av faktorene som vil gjøre det vanskelig for USA å ikke gå til krig mot gruppen.

– Om ISIL står opp mot USA og fortsetter grusomhetene i Irak, kan ikke amerikanerne sitte og se på. Grusomhetene er av en sånn karakter at det er utelukka å se for seg ISIL som en del av verdenssamfunnet, med kontroll over områder over tid, sier Harpviken.

Thune påpeker at amerikanernes bombing i Irak i dag, allerede kan kalles aktiv krigføring.

– Faktorer som kan føre til krig

I tillegg til grusomhetene som utføres av ISIL, mener Harpviken at følgende to faktorer vil kunne presse USA til å gå til krig mot ISIL:

1. USAs historie

– Et Irak som rakner vil være vanskelig for USA å leve med. USA har en historie som den som skulle berge Irak ved intervensjonen i 2003. USA har ofra en hel del soldater for å stabilisere Irak. Det forteller at Iraks stabilitet er en viktig del av den amerikanske narrativen om hvordan USA ordner opp i verden, sier Harpviken.

2. Sende et signal til andre stater i Midtøsten

– Det kan bli et kraftig motiv for USA å sende et signal til stater som støtter opp om radikale krefter i Midtøsten, som truer den verdensorden som USA ser seg selv som en beskytter av. Slik som Saudi-Arabia som støtter opp om ISIL og andre radikale i Syria, sier Harpviken.

Løsrivelse av Kurdistan som dominobrikke

Mideast Iraq

Røyk stiger til værs etter at amerikanske fly gjennomførte et bombeangrep mot ISIL ved Khazer utenfor Erbil.

Foto: Uncredited / Ap

Hellestvedt mener USA slett ikke bør gå til det skritt å føre en krig mot ISIL.

– Spørsmålet for amerikanerne blir nå: Hvem gjør vi det på vegne av? Og hvem tar over oppdraget når USA trekker seg ut? Begge deler blir vanskelig å svare på. USA har ingen samarbeidspartnere i Midtøsten nå, som de stoler på at vil være i stand til å ta dette videre etter de trekker seg ut, sier Hellestveit.

– Hva kan ventes å skje videre etter dagens bombing?

– Amerikanerne vil sette seg i Erbil, gjennom deres base der for sine flystyrker. Da har man plutselig gjenintrodusert en amerikansk militær tilstedeværelse i Irak, sier Hellestveit.

Harpviken mener amerikansk press for løsrivelse av Kurdistan kan bli en konsekvensene.

– Å presse på for å gi Kurdistan kan bli et mulig halmstrå for å få fram politisk dynamikk. Kurdistan er det eneste området der som har noen troverdighet som selvstendig stat. Det kan være den første dominobrikka i en kjede som det kan komme noe positivt ut av nå, sier Harpviken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt