Utålmodighet i Zimbabwe

Valgobservatører i Zimbabwe mener selve valget var fritt og rettferdig, men er bekymret over at stemmetellingen tar så lang tid.

Tilhengere av partiet ZANU-PF i Zimbabwe
Foto: ALEXANDER JOE / AFP

Det er observatører fra det pan-afrikanske parlamentet som trekker denne konklusjonen.

Marwick Khumalo, som leder observatørene sier at at den lange tiden som har gått siden valglokalene stengte lørdag uten at noen resultater fra presidentvalget foreligger, gir grunn til bekymring og bør undersøkes.

Noen resultater fra parlamentsvalget, som også foregikk lørdag, er imidlertid klare. De viser at det ligger an til dødt løp mellom regjeringspartiet ZANU-PF og opposisjonspartiet MDC ved parlamenstsvalget i Zimbabwe.

Da resultatet fra 52 av de 210 valgkretsene forelå, hadde ZANU-PF sikret seg 26 plasser, opposisjonspartiet MDC 25, mens en utbrytergruppe fra MDC hadde fått valgt en representant.

Det er også klart at landets justisminister Patric Chinamasa har mistet sin plass i parlamentet.

Taust om presidentvalget

Derimot er det ikke offentliggjort noen offisielle resultater fra presidentvalget der 84 år gamle Robert Mugabe tar sikte på å fortsette sitt 28 år lange styre.

Han er utfordret av MDCs Morgan Tsvangirai og den uavhengige kandidaten Simba Makoni som har hoppet av fra Mugabes leir.

Jo lenger de endelige resultatene lar vente på seg, jo sterkere blir opposisjonens mistanke om juks.

- Tsvangirai leder

- Det er ingen tvil om at det foregår et eller annet forsøk på å endre resultatet, sier Eddie Cross fra opposisjonspartiet Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC) til nyhetsbyrået DPA.

Samtidig hevder MDC at partiets leder Morgan Tsvangirai har fått 60 prosent av stemmene i presidentvalget, dobbelt så mye som Mugabe.

Men en talsmann for Zanu-PF sier til BBC at han er trygg på at Mugabe vil vinne valget. Både USA, EU og Storbritannia ber Zimbabwes valgkommisjon om å offentliggjøre valgresultatene så raskt som mulig for å unngå unødvendige spekulasjoner.

Det var mandag rolig i gatene i hovedstaden Harare, men opprørspoliti var ute på patrulje allerede tidlig om morgenen.

SISTE NYTT

Siste nytt