Fortsatt usikkert om nordmann får reise fra Egypt - Støre kritisk

(KAIRO/NRK.no) Egyptiske myndigheter skal ha opphevet reiseforbudet mot amerikanerne som er tiltalt i den såkalte NGO-saken i Egypt. Norsk UD undersøker om dette gjelder nordmannen som er tilalt i saken.

Støre Kairo

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er kritisk til håndteringen av den såkalte NGO-saken i Egypt. Her fra et besøk i Jerusalem tirsdag.

Foto: Bondevik, Andreas / SCANPIX

– Egypt har besluttet å oppheve reiseforbudet som hindrer amerikanske demokratiaktivister fra å forlate landet, sa kilder i rettsvesenet til nyhetsbyrået Reuters onsdag.

43 utenlandske og egyptiske ansatte i ulike prodemokratiske organisasjoner i Egypt er tiltalt for å drevet politisk virksomhet med ulovlig pengestøtte fra utlandet.

Blant de tiltalte er en nordmann som er ansatt i Høyre, men som siden 2011 har hatt permisjon for å jobbe for International Republican Institute (IRI).

Foreløpig usikkert for nordmann

NRKs reporter i Kairo, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, har vært i kontakt Utenriksdepartmenetets representanter i Egypt. De sier de vil undersøke om opphevelsen av reiseforbudet, dersom det blir formalisert, også vil gjelde nordmannen.

Dette bekreftes av pressevakt i UD, Frode Andersen, overfor NRK.no.

– Vi har sjekket dette i kveld. Egyptiske myndigheter har ikke endelig bekreftet at reiseforbudet oppheves, og vi må undersøke om dette i så fall også vil gjelde nordmannen, sier Andersen.

Støre kritisk

Rettssaken startet søndag. Kun 14 av de tiltalte møtte fram, alle erklærte seg ikke skyldig. Rettssaken ble umiddelbart utsatt til 26. april. Tirsdag trakk også sakens hoveddommer seg.

16 av de 43 tiltalte i saken er amerikanere. Saken har ført til en tilspisset konflikt mellom USA og Egypt, og de siste ukene er retorikken rundt rettssaken blitt trappet kraftig opp.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tatt opp den såkalte NGO-saken med egyptiske myndigheter.

– Egypt må være klar over hvor mye som står på spill i forholdet til USA og Europa, som jo Egypt ønsker å ha et godt forhold til. Måten saken håndteres på, blir veldig viktig, sier Støre (Ap) til NTB.

Uttrykt bekymring

Støre, er for tiden i Kairo, der NGO-saken blant annet har vært tema.

– Jeg vet ikke om organisasjonene har opptrådt i henhold til egyptisk lov eller ikke. Men saken må behandles på en troverdig måte, sier Støre, som har liten sans for at saken har ført til tiltale mot i alt 43 utlendinger og egyptere som er knyttet til de tre NGO-ene.

Støre synes ikke saken bør håndteres med en masserettssak.

– Det å forberede masserettssaker mot mennesker med veldig alvorlige tiltaler, det lukter av mye annet enn en vanlig kontroll av at reglene overholdes, mener Støre, som også før Kairo-besøket har vært i kontakt med Egypt for å uttrykke sin bekymring.

SISTE NYTT

Siste nytt