Hopp til innhold

Usikkerheten råder i Jerusalem

JERUSALEM (Nrk.no): Frontene er steile i Jerusalem etter angrepet på den jødiske synagogen hvor fire rabbinere og en politimann ble drept. Ropet om hevn er sterkt, mistroen det samme. Men noen tror det fortsatt er mulig å leve sammen.

Created by InfoDispatcher

SE VIDEO: Utenfor synagogen som ble angrepet i går stod ledere for Israels ulike trosretninger sammen. Ikke alle av deres landsmenn er like tolerante.

I Jabal Mukaber, en bydel i utkanten av Øst-Jerusalem, er stemningen rolig og avventende.

Bydelen er delvis sperret av. Ved politistasjonen ved inngangen står godt bevæpnet israelsk politi.

Gatene er nesten tomme, få mennesker er ute, få biler kjører på veiene.

På bakken ligger rester av gårsdagens gatekamper mellom en gruppe palestinske ungdommer og israelsk opprørspoliti. Enkelte bygninger har fått rutene knust, og i luften henger den sterke gasslukten igjen.

Utenfor huset til de to fetterne som gikk til angrep på synagogen Kehillat Bnei Torah i et ultraortodokst jødisk nabolag Har Nof under morgenbønnen, holder en gruppe ungdom å heise et banner med bilde av de to fetterne.

Fire rabbinere og en politimann ble drept, sju andre personer såret Men det er ikke mye anger å spore i nabolaget i Jabal Mukaber.

Dawod Abu Jamal

Dawod Abu Jamals to nevøer gjennomførte angrepet som har sjokkert verden.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Også våre barn er sivile, sier Dawod Abu Jamal, en av onklene til de to gjerningsmennene.

NRK møter ham utenfor familiens hus.

– Men dette var ikke bare sivile, dette var personer i bønn? spør jeg.

– Det har vært flere angrep mot folk i bønn i moskeer også, i Al Aqsa-moskeen og Ibrahim-moskeen, svar han, med henvisning til massakren i Hebron i 1994.

– Vi er under okkupasjon. De har trengt oss inn i et hjørne. Jeg ber Netanyahu stanse bosettere som går til Al Aqsa-moskeen, sier Dawod Abu Jamal og referer til moskeen som ligger på Haram al-Sharif eller Tempelhøyden, platået i Jerusalem som er så viktig for både jøder og palestinere.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Banner med bilde av gjerningsmenne bak synagogeangrepet i Jerusalem

Fire unge gutter ser på at banneret med de to gjerningsmennene bak synagogeangrepet. For mange palestinere er de martyrer.

Frykten råder

Det har vært spent i byen siden i sommer, da en ung palestinsk gutt ble lynsjet som hevn for de tre kidnappede og drepte bosetterungdommene i Hebron.

De siste ukene har ventende buss- og togpassasjerer i Vest-Jerusalem bevisst blitt meid ned av biler i full fart. Bilene har vært kjørt av unge palestinere. For to dager siden ble en palestinsk bussjåfør funnet hengt i bussen sin i den vestre delen av byen. Israelsk politi konkluderte med selvmord, det tror ingen palestinere på.

Nå råder en merkbar frykt for at voldsspiralen skal komme helt ut av kontroll.

Derfor deltok representanter for alle trosretninger i Israel i en felles samling utenfor synagogen i det ultraortodokse nabolaget Har Nof for å fordømme handlingen.

– De var her bare for å myrde og drepe og slakte jøder i bønn. Det er overskrider alt hva som er menneskelig og guddommelig, sa Michael Melchior, sjefrabbiner i Norge og minister i Israel, som var til stede.

– Se også feiringen, velsignelsen og gleden etterpå, over den handlingen er noe som ethvert anstendig menneske bare kan føle vemmelse for, sier Melchior og rister på hodet.

Selv om palestinernes president Mahmoud Abbas raskt kom med en sterk fordømmelse av gjerningen til sine landsmenn, ble ikke fordømmelsen delt i alle miljøer.

Enkelte i lederskapet i Hamas og lederne for den ytterliggående gruppen Hellig krig på Gazastripen beskrev drapene i synagogen som «en heroisk handling».

Den israelske regjeringen svarte på angrepet med å ødelegge husene i Jabal Mukaber der de to fetterne bodde.

Og i ettermiddag kom beskjeden om at det er godkjent 78 nye boliger i Øst-Jerusalem, som etter avtalen i 1948 skulle være palestinerenes del av byen, men som Israel okkuperte i 1967 og som har har blitt åpnet for jødisk bosetting de siste årene. De nye boligene ligger alle i palestinske nabolag.

Både husknusingen og annonsering av nye bosettinger er vanlige tilsvar fra israelsk side.

Rabbineren har håp

Michael Melchior er nå leder for en organisasjon, Mosaica Center, som tar til orde for religiøs dialog, men den kan bli vanskelig å få til etter synagoge-angrepet.

– Det er skamfullt. Hvem vil ha dette søppelet? Skal de si unnskyld? Om noen timer blir det et nytt angrep. De har ingenting å gjøre her utenfor vår synagoge, ropte en dame fra et vindu da en av de muslimske lederne tar ordet under samlingen.

– Nå begynner folk som også har sterke religiøse røtter å forstå. Vi må forsøke å få religionen bort fra å være problemet til heller å være en del av løsningen. Og så må vi roe gemyttene her og stanse volden og terroren, sier Melchior.

Yona Breithof

Rabbiner Yona Breithof mener israelere og palestinere fortsatt kan klare å leve sammen.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

En av rabbinerne i synagogen som ble angrepet, er langt mer forsonlig enn damen i vinduet.

– Ingen mennesker i verden kan akseptere slike ting, sier Yona Breithof, som selv ikke var til stede under morgenbønnen akkurat denne morgenen, men kom til stedet etter ugjerningen.

– Alle har vært svært lei seg, vi håper dette var siste gang.

– Tror du det er mulig for de to samfunnene, det israelske og palestinske, å leve sammen videre?

– Så klart, over hele verden bor folk sammen, svarer han.

SISTE NYTT

Siste nytt