Usher gjorde som Listhaug – dro til Rinkeby

Superstjernen ville ifølge Aftonbladet se selv hvordan tilstandene er i forstedene nord i den svenske hovedstaden.

Usher

BESØKTE RINKEBY: Superstjernen Usher besøkte fredag kveld Rinkeby.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Den amerikanske verdensstjernen som er på Sverige-tur besøkte Tensta og Rinkeby i Stockholm fredag kveld.

Evangelos Papatheodorou (28) var i Tensta for å besøke faren sin da han fikk meldinger om at superstjernen befant seg i bydelen, skriver Aftonbladet. Papatheodorou møtte så Usher utenfor et gatekjøkken.

Solberg-møte

MØTTE ERNA: Usher møtte statsminister Erna Solberg under Verdens økonomiske forum i Davos i januar.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg spurte han hva han gjorde i Tensta. Han sa at han selv ville se hvordan det var her med all volden som har vært, og senere skulle han videre til Rinkeby for å se der også, sier Papatheodorou til avisen.

Svensk innvandring og stockholmske forsteder ble i februar i fjor en del av den politiske debatten i USA, da president Donald Trump dro frem Sverige som et skrekkens eksempel på hva innvandring kan gjøre med et land, under en tale i Florida.

Også i Norge har de svenske forstedene vært gjenstand for debatt ved flere anledninger. Sist da daværende innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøkte forstedene med norsk presse på slep.

Debatt i USA

Forsteder i Stockholm som Rinkeby og Tensta har de siste årene vært rammet av gjengkonflikter og flere skyteepisoder. Senest torsdag ble fem personer skadd i en skyteepisode i Tensta.

Rinkeby ungdomshus har lagt ut bilde av superstjernen på Instagram, og skriver: «Selveste Usher kom til Rinkeby for å treffe våre ungdommer».

Trumps tale i Florida i fjor vinter, hvor han snakket om innvandringssituasjonen i Sverige, førte til debatt i både Sverige og i USA.

– Bare se hva som skjedde i Sverige i går kveld, sa Trump i talen, før han fortsatte:

– Sverige. Hvem ville tro det? Sverige. De tok et stort antall inn. De har problemer, som de aldri hadde trodd var mulig.

Trump om Sverige

SNAKKET OM SVERIGE: Trump advarte mot tilstandene i Sverige, og det kunne tolkes som han snakket om en hendelse den forrige kvelden. Det fikk folk til å spekulere

Presidenten fikk etter talen mye kritikk for påstander som kunne tolkes som om det hadde vært et terrorangrep i Sverige dagen før.

– Jeg fikk mye pes for Sverige. Også skjedde bråket en dag senere. Jeg sjekket om det ble rapportert, men det ble det ikke, har Trump sagt senere, med henvisning til uroligheter i Rinkeby, nord i Stockholm.

Listhaug i Rinkeby

Det ble også oppstyr da Sylvi Listhaug (Frp) reiste til Rinkeby i august i fjor for å få se «svenske tilstander» på nært hold.

Sylvi Listhaug i Rinkeby

«HYSTERI»: Sylvi Listhaug har selv kalt oppmerksomheten rundt Rinkeby-besøket for «hysteri».

Foto: TERJE HAUGNES / NRK

Frp har kalt begrepet «Svenske tilstander» en beskrivelse av ulike negative konsekvenser av overdreven innvandring, og samfunnets unnfallenhet til å erkjenne og ta tak i problematikken.

Besøket skapte mye rabalder. Sveriges migrasjonsminister Heléne Fritzon avlyste et planlagt møte med Listhaug på kort varsel, Carl Bildt avviste at innvandring er et så stort problem i Sverige som Listhaug skulle ha det til. I tillegg reagerte en rekke norske politikere på Listhaugs Rinkeby-tur.

Listhaug fastholdt etter reisen at den ikke hadde endret hennes syn på de svenske tilstandene.

SISTE NYTT

Siste nytt