Usbekiske flyktninger drar hjem

Flyktninger fra Kirgisistan, som søkte tilflukt i Usbekistan under de etniske sammenstøtene for et par uker siden, har begynt å vende hjem igjen.

Usbekiske flyktningebarn

Usbekiske flyktninger på hjemvei til Kirgisistan får busstransport til grensen.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Rundt 400.000 tusen mennesker, de fleste etniske usbekere, flyktet fra blodbadet i Osj og andre deler av det sørlige Kirgisistan der bevæpnede kirgisiske grupper gikk løs på dem. Rundt 100.000 av flyktningene kom seg over grensen til nabolandet. Nå har de begynt å dra hjem igjen.

En kirgisisk grensevakt sier til nyhetsbyrået Reuters at 3000 flykninger kryssen grensen til Kirgisistan i formiddag. Han regner med at ytterligere 1000 vil følge etter før dagen er over.

Fortsatt redde

Usbekiske myndigheter har satt opp busstransport til grensen for dem som vil hjem. I Usbekistan har flyktningene bodd i teltleirer.

Usbekiske flyktninger vender hjem til Kirgisistan

Mange etniske usbekere velger å reise hjem til Kirgisistan, men der gjennomsøker kirgisiske styrker fortsatt bomområdene deres.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Flyktninger som snakker med journalister på den kirgisiske siden av grensen vil ikke oppgi etternavnene sine av frykt for represalier. Den 26 år gamle læreren Fatima er blant dem som reiser hjem.

- Forsoning blir ikke lett. Rett over gata for huset mitt bor det en etnisk kirgiser. Huset han ble ikke rørt i motsetning til de usbekiske hjemmene. Hva har vi til felles med dem? spør hun.

Noe av grunnen til at mange flyktninger reiser hjem nå, er en folkeavstemning om grunnlovsreformer søndag, reformer som myndighetene håper vil hjelpe dem til å gjenvinne kontrollen i Kirgisistan.

Les: Norge gir 10 millioner kroner til Kirgisistan

Les: Kirgisistan: 20 arrestert etter uro

Les: Forlenger unntakstilstand i Kirgisistan

Ikke alle flykningene som vender hjem vil stemme.

- Hvilken rolle vil folkeavstemningen spille for oss usbeker? spør tvillingmoren Dilyaram som krysser grensen med ett spedbarn under hver arm.

Omfattende kontroller

Ikke alle flyktningene vil tilbake til Kirgisistan. Sukhbat Zhakirov sier han vil bli i Usbekistan etter å ha blitt såret i sammenstøtene. Han flyktet etter at husdyrene hans ble stjålet og hjemmet brent ned.

Mens flykningene vender hjem, gjennomsøker kirgisiske sikkerhetsstyrker usbekiske boområder.

Kirgisiske sikkerhetsstyrker

Usbeker kontrolleres på gata i Osj.

Foto: VIKTOR DRACHEV / Afp

Kommandant Kursan Asanov i Osj sier politiet, forsvaret og økokrim har gått sammen om denne operasjonen som har til formål å beslaglegge våpen og få en oversikt over de som er savnet.

- Vi har funnet både narkotika og håndvåpen, sier Asanov.

Flere usbekere har klagt over at styrkene har gått brutalt fram. Mandag ble fire mennesker drept.

- Folk får panikk og gråter. Alle er redd for soldatene, sier menneskerettsaktivisten Tolekan Ismailova.

- De stjeler, de tar gull, penger og pass og ber oss dra tilbake til Usbekistan, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt