NRK Meny
Normal

Ble ambassadør i Norge etter politisk hestehandel

MINNESOTA/OSLO (NRK) – Til slutt ble de så lei, at de inngikk en avtale, sier senator Amy Klobuchar. Hennes mange og lange taler i senatet er en viktig grunn til at Kongen i dag tok imot en ny amerikansk ambassadør.

Sam Heins (th) på audiens hos Kong Harald

Sam Heins (th) på audiens hos Kong Harald. – Det var et hyggelig møte, sier USAs nye ambassadør i Norge.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Siden 2013 har USA vært uten ambassadør i Norge, men i dag leverte Samuel Heins sine akkreditiver til Kongen.

– Man kunne ønske at demokratiet var mer effektivt, det har det åpenbart ikke vært her. Men nå er jeg glad for å være kommet og vil jobbe for å utvikle det gode forholdet mellom våre to land, sier Heins.

Det er på en måte takket være presidentvalget at han endelig kom til Norge, for veien til Oslo har vært lang og kronglete.

Forrige kandidat trakk seg

Det var først forretningsmannen George Tsunis fikk oppdraget. Men under en høring i Senatets utenrikskomité avslørte han mangelfulle kunnskaper om norske forhold.

På spørsmål om Fremskrittspartiet, svarte Tsunis at det er et marginalt parti som spyr ut hat, og som den norske regjeringen har tatt avstand fra. Han omtalte også Norge som en republikk, ikke monarki.

Etter kraftige innsigelser fra både republikanere og demokrater, trakk Tsunis seg.

Talte dag etter dag

Da president Barack Obama nominerte Sam Heins og en ny ambassadør til Sverige gikk prosessen helt i stå. Den republikanske senatoren Ted Cruz nektet å godkjenne en rekke nominasjoner i protest mot atomavtalen med Iran.

Men hans demokratiske senatorkollega fra Minnesota, Amy Klobuchar, tok saken i egne hender. Hun gikk på talerstolen i senatet dag etter dag og forlangte en avstemning om kandidatene.

Dermed måtte republikanerne innkalle en vikar for Cruz som var på valgkampanje.

– De måtte protestere på hans vegne, selv om de selv ikke var imot disse kandidatene. Til slutt ble de lei, sier Klobuchar til NRK.

Hun legger til at hun da var i ferd med å forberede en to timers tale om Norge da majoritetslederen i senatet Mitch McConnell sa at dette ikke gikk lenger, og at de var nødt til å få til en løsning senator Ted Cruz kunne være fornøyd med.

Ambassadør Sam Heins, kona Stacy Mills, Ambassadør Kåre Aas og senator Amy Klobuchar

Ambassadør Sam Heins og kona Stacy Mills sammen med ambassadør Kåre Aas og senator Amy Klobuchar.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Lang lobbykampanje

I Minnesota har Klobuchar vært under hardt press fra sine egne når det gjelder ambassadørutnevnelsen. George Tsunis kandidatur ble svært dårlig tatt imot, og advokat i Minneapolis Mike Davis startet sammen med andre i næringslivet lobbykampen mot ham.

– Vi skrev brev og leserinnlegg og la press på våre senatorer i 11 måneder. Jeg har brukt flere hundre timer på dette arbeidet, sier Davis til NRK.

Han fikk støtte av investoren Ivar Sørensen som driver selskapet M & A Group.

– For oss i næringslivet her i Minnesota har det stor betydning hvem som er ambassadør i Oslo, sier han.

KJEMPET MOT TSUNIS:

Advokat Mike Davis og forretningsmann Ivar Sørensen jobbet hardt for sørge for at George Tsunis ikke ble ambassadør til Oslo. Sam Heins fra deres egen hjemstat Minnesota er de godt fornøyd med.

Foto: Tove Bjørgaas
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt