Normal

USAs neste utenriksminister?

Professoren Samantha Power kalte Hillary Clinton et monster og måtte trekke seg som Barack Obamas utenrikspolitiske rådgiver.

Samantha Power
Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Samantha Power var professor i Havard University med utenrikspolitiske forhold som spesialtema, da hun fikk en epost fra en politiker ved navn Barack Obama.

Hun har vunnet Pulitzer-prisen for boken "A problem for hell - America and the Age of Genocide Basic Books". I den beskriver hun hvordan USA bevisst unnlot å gripe inn overfor noen av forrige århundres verste ugjerninger.

Power tok for seg en for en av disse ugjerningene som hun mente falt inn under betegnelsen folkemord: Massakrene på armenere i Tyrkia, på jøder under annen verdenskrig, på kambodsjanere under Røde Khmers skrekkregime, på kurdere i Irak, på tutsier i Rwanda og på muslimer i Bosnia og Kosovo.

Deretter gransket hun USAs holdning til ugjerningene, og gjennomgikk argumentene som ble brukt for ikke å gripe inn: At man "ikke vet", at inngrep vil gjøre vondt verre, at de vil skade USAs interesser, at det ikke er mulig å finne støtte blant velgerne og så videre.

Ingen amerikansk president har noensinne gjort bekjempelse av folkemord til noen prioritert oppgave, og ingen amerikansk president er noensinne blitt straffet politisk på grunn av sin "manglende interesse" for slike ugjerninger.

Obama hadde lest boken og lurte på om han kunne få en time til diskusjon. Power sa ja, og en time ble til fire.

- Så hørte jeg meg selv si: Kan jeg få være med deg i din kampanje? Jeg, som aldri hadde vært involvert i politikk, forteller Powers.

Hun endte opp med å si opp professorjobben, leide ut leiligheten og flyttet til Washington for å bistå Obama som rådgiver.

- Han har en tilnærming til politikk som jeg ikke har sett hos noen andre. Han er pragmatisk, lite ideologisk, men veldig målrettet. Han har en forståelse av at USA ikke lenger er verdens eneste stormakt, og hans bakgrunn som konstitusjonell jurist, er veldig spennende.

Les: Langt mellom norske Obamaer

Les: Se Sponheim som Barack Obama

Uheldig glipp

Hun måtte tre ut av Obamas valgkampstab i mars i vår. I et intervju med avisen The Scotsman i London under en boklansering, kalte hun Obamas fremste konkurrent i nominasjonskampen på demokratisk side for et monster.

- Vi dummet oss ut i Ohio. Der er de besatt av Hillary, og hun vet at det er det eneste stedet hun kan vinne. Hun er et monster også. Hun lar seg ikke stoppe. Det holder å se på henne, og så tenker man: "isj." Det er ufint at hun kommer med så mange usannheter, sa Power.

Power hevder kommentaren kom "off the record", men at avisen valgte å publisere den.

Uansett, den ble raskt plukket opp av Clintons stab og de var ikke sene om å minne Obama-leiren på at Barack Obama selv i september i fjor lovet å sparke medarbeidere som kom med personlige angrep mot Hillary Clinton.

Medarbeidere og Obama tok avstand fra kommentaren, og Power forsøkte å unnskylde utspillet - uten at det hjalp. Hun måtte offiselt tre ut av kampanjen.

Men det tippes likevel at hun blir en del av Barack Obamas administrasjon på den ene eller andre måten, skulle han vinne valget 4. november.

Sin mulige sjef beskriver hun på denne måten:

- Han er ustyrtelig morsom, snill og men respekt for andre synspunkter. Han er den intellektuelt mest ubøyelige personen jeg har møtt – ikke bare blant politikere, men av alle, sier Powers.

Video nsps_upload_2008_10_29_12_23_9_454.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Hele intervjuet med Samantha Power.

Amerikanske tilstander - Se Spekter i reprise

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt