USAs høyesterett tillater Trumps innreiseforbud

Høyesterett i USA gir president Donald Trump grønt lys til å iverksette sitt kontroversielle innreiseforbudet til landet.

Trump skriver under innreiseforbud

Innreiseforbudet som USAs president Donald Trump innførte i januar har fått grønt lys av amerikansk høyesterett.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Forbudet påvirker statsborgere fra de seks muslimske landene Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen, skriver AP mandag kveld norsk tid. Innreiseforbudet gjelder også for borgere fra Nord-Korea og noen politiskere og statsansatte fra Venezuela, men begrensningene for disse landene har blitt godkjent tidligere i lavere rettsinstanser.

I en rettsordre mandag sier dommerne at retningslinjene kan tre i kraft mens juridiske søksmål mot innreiseforbudet behandles i det amerikanske rettsvesenet.

Innreiseforbudet har lenge vært på trappene, men tidligere versjoner er blitt stoppet av føderale domstoler.

Seier for Trump

To av de ni dommerne i den amerikanske høyesteretten tok dissens, men innreiseforbudet fikk likevel tillatelse til å iverksettes i sin helhet. Høyesterettsdommerne Ruth Bader Ginsburg og Sonia Sotomayor var uenige i kjennelsen og tok til orde for å opprettholde kjennelsene fra de lavere domstolene.

Amerikanske medier beskriver nå dette som en seier for Trump-administrasjonen, som lenge har kjempet for å få gjennom forbudet.

13. november besluttet en domstol i California at folk fra de landene som er påvirket av forbudet ikke kan nektes innreise hvis de har et beviselig forhold til noen i USA.

Besteforeldre, søskenbarn og andre slektninger av borgere i USA er blant dem som lavere rettsinstanser fastslo at ikke kunne stenges ute.

La vekt på sikkerhet

Trump-administrasjonen anket avgjørelsen inn for Høyesterett, som altså ga regjeringen medhold og ba om iverksettelse av hele forbudet.

Mange føderale domstoler har ment at dette er et forbud mot muslimer, og har altså satt forsøkene på innreiseforbudet til side.

Det har ikke høyesteretten sagt seg enig i dag. Mye av grunnen til det er nok at det er lagt mer vekt på nasjonal sikkerhet i utarbeidelsen av retningslinjene til forbudet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.