Hopp til innhold

USAs helseminister Tom Price går av etter privatfly-skandale

Helseministeren, som har fått sterk kritikk for sin hyppige bruk av privatfly, leverte sin oppsigelse fredag.

Tom Price

USAs helseminister Tom Price går av etter privatfly-bråket.

Foto: Nicholas Kamm / AFP

Det er Det hvite hus som opplyser at USAs helseminister Tom Price går av i kjølvannet av privatfly-bråket.

President Donald Trump skal ha vært svært misfornøyd med helseministeren etter at han brukte privatfly på flere reiser. Da en journalist tidligere denne uken spurte Trump om han vil sparke Price, svarte han:

– Vi får se.

Donald Trump, Tom Price

President Donald Trump og Price. Bildet er tatt på det ovale kontor 24. mars i år.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Ifølge nyhetsbyrået AP har Price beklaget privatfly-bruken, som ble kjent gjennom en rekke avsløringer i amerikanske medier. Han skal også ha sagt at han vil betale tilbake 52.000 dollar, om lag 400.000 kroner, til amerikanske myndigheter.

Kritikken har imidlertid vedvart. Fredag leverte helseministeren sin oppsigelse. Trump aksepterte denne, sier Det hvite hus' pressesekretær, Sarah Huckabee Sanders, i en uttalelse.

Laster Twitter-innhold

Trump: – Ikke fornøyd

Presidenten kommenterte saken før avgangen ble kjent.

– Han er en veldig fin fyr. Jeg liker absolutt ikke hvordan dette oppfattes. Jeg er ikke fornøyd, så mye kan jeg si, sa Trump til journalister mens han bordet et militært helikopter på vei til sin golfbane i New Jersey.

Laster Twitter-innhold

Hard kritikk

Det var Politico som først omtalte privatflybruken til Tom Price. Det er spesielt to episoder han blir kritisert for.

I august fløy han i et privat jetfly til øya St. Simon utenfor kysten av delstaten Georgia. Der eier han et eksklusivt feriested. På øya hadde han et offisielt møte med lokale leger.

Resten av oppholdet var han sammen med familien på deres private feriested.

Den andre reisen som vekker oppsikt var til Nashville, Tennessee i juni. Der eier Price en leilighet, og der studerer sønnen. Price reise dit med privatfly og igjen kombinerte han jobb med familierelatert opphold.

Don Wright tar over

Helseministeren er den første ministeren som trekker seg fra Donald Trumps turbulente regjering.

Price var helseminister i mindre enn åtte måneder. Flere høytstående medlemmer av staben i Det hvite hus er tidligere skiftet ut.

Saken har overskygget andre viktige saker for Trumps regjering, blant annet arbeidet med en skattereform. Andre regjeringsmedlemmers reisevaner er også satt under lupen, og Representantenes hus har iverksatt en gransking.

Don Wright, som leder Office of Disease Prevention and Health Promotion i det amerikanske helsedepartementet, tar midlertidig over jobben som helseminister.

SISTE NYTT

Siste nytt