Konflikten trappes opp: USAs forsvarssjef reiser til Egypt

Den amerikanske forsvarssjefen reiser nå til Egypt for å diskutere anklagene mot amerikanske aktivister. Også en nordmann er nektet utreise fra Egypt i saken.

USAs forsvarssjef reiser til Egypt

Martin Dempsey reiser til Egypt for å snakke med Mohamed Hussein Tantawi, lederen for det egyptiske militærrådet.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Onsdag meldte Egypts statsminister Kama Ganzouri at de ikke vil bøye seg for utenlandsk press i etterforskningen av utenlandske og egyptiske aktivister.

I dag ble det klart at USAs forsvarssjef Martin Dempsey reiser til Egypt for å møte Mohamed Hussein Tantawi, lederen for det egyptiske militærrådet. De skal diskutere militære bånd mellom landene og anklagene mot amerikanske aktivister.

Sam LaHood og Ray LaHood

Sam LaHood nektes utreise fra Egypt. Her står han sammen med faren Ray under en edsavleggelse i 2009.

Foto: Anonymous / Ap

Etter politiaksjonen mot en rekke frivillige organisasjoner i desember, ble mange amerikanere nektet utreise fra Egypt. En av dem er Sam LaHood, sønnen til USAs samferdselsminister Ray LaHood.

Truer forholdet

USA har truet med å redusere bistanden til Egypt dersom landet ikke dropper anklagene mot aktivistene. Amerikanske politikere er svært urolige over utviklingen i saken.

– Disse personene har ikke gjort noe galt. Deres eneste oppdrag er å støtte Egypts overgang til demokrati, sa den amerikanske regjeringens pressetalsmann Jay Carney mandag.

Ulovlig finansiering

I alt er 44 personer av ulike nasjonaliteter anklaget i forbindelse med saken om finansiering av ikke-statlige organisasjoner, såkalte NGO-er.

Ifølge anklagene har de involverte opprettet avdelinger av internasjonale organisasjoner i Egypt uten tillatelse fra egyptiske myndigheter. De anklages også for å ha mottatt ulovlig finansiering fra utlandet.

Aktivistene risikerer fem års fengsel, melder Washington Post.

Nordmann nektes utreise

En norsk statsborger er blant de 44 personene som Egypt anklager for ulovlig finansiering av frivillige organisasjoner, opplyste Utenriksdepartementet søndag. Han nektes utreise fra Egypt.

Ifølge VG har den anklagede nordmannen lang erfaring fra internasjonalt arbeid og har siden 2011 vært tilknyttet den amerikanske, republikanske organisasjonen International Republican Institute. Nordmannen skal være på permisjon fra en sentral stilling i Høyre.

Verken Høyre eller UD vil kommentere eller bekrefte nordmannens politiske tilhørighet.

UD opplyser til NRK.no at de har vært i kontakt med nordmannen og gitt konsulær bistand fra den norske ambassaden i Kairo. UD sier at nordmannen ikke er i en situasjon som innebærer en sikkerhetsrisiko.

SISTE NYTT

Siste nytt