NRK Meny
Normal

USAs forsvarsminister trekker seg

Chuck Hagel som har vært forsvarsminister i USA siden februar 2013 trekker seg fra sin stilling.

Barack Obama takker av Chuck Hagel

USAs president Barack Obama takket i dag forsvarsminister Chuck Hagel for hans nesten to år lange innsats som sjef for Pentagon.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

President Barack Obama har godtatt hans avskjedssøknad, og i dag takket han Hagel for hans innsats og skrøt av hans samarbeidsevner.

– Er det noen jeg vet om Chuck Hagel så er dette en avgjørelse som han ikke har tatt lett på. Han har heldigvis sagt seg villig til å fortsette til en etterfølger er på plass, fortalte Barack Obama pressen i ettermiddag da han sammen med Hagel og visepresident Joe Biden informerte om avgjørelsen.

Hagel skal ha bestemt seg forrige fredag etter å ha vært flere møter de to siste ukene, skriver The New York Times.

– Takk for de sjenerøse ordene og jeg har alltid satt pris på ditt vennskap, svarte republikaneren Hagel da han henvendte seg til Obama i en takketale som ikke ga noen indikasjoner på hvorfor han trekker seg.

Ifølge kilder den amerikanske avisen har snakket med så skal Obama ha bedt Hagel om å trekke seg, mens Det hvite hus omtaler dette som en gjensidig forståelse. Noe også Obama understreket i sin takketale.

Ifølge administrasjonen i Det hvite hus så har det de siste ukene vært gjentatte diskusjoner mellom Hagel og Obama om sikkerhetssituasjonen, og de skal ha blitt enige om at en skifte var på sin plass, skriver CNN.

«Det er feil å konkludere med at dette var en protest fra Hagel sin side eller at det var basert på politiske uoverensstemmelser», heter det videre.

Fått kritikk

Hagel har lenge fått kritikk for sin håndtering av trusselen fra Den islamske stat.

Kilder sier forsvarsministeren går av under press, og at hans avskjed er en «anerkjennelse av at trusselen fra Den islamske staten har behov for annen kompetanse» enn den Hagel har utvist.

Hagel kom inn som forsvarsminister i fjor som en sterk kritiker av Irak-krigen, og en tjenestemann sier til Reuters at Hagel vil bli i stillingen til en etterfølger er klar.

Og det mangler ikke på spekulasjoner. En av favorittene til å overta roret er Michelle Flournoy, som regnes som en politisk tungvekter og stigende stjerne i Washington. Hun har i mange år jobbet i det amerikanske forsvarsdepartementet i ulike roller, og er blant annet den mest fremstående kvinnen i Pentagons historie.

En annen som nevnes er Rhode Island senator, Jack Reed. som har en lang militær karriere bak seg. Også tidligere viseforsvarsminister Ashton Carter nevnes blant de aktuelle kandidatene.

Første som trekker seg

Den 68 år gamle forsvarsministeren er det første regjeringsmedlemmet som trekker seg etter at Demokratene mistet kontrollen med begge kamrene i den amerikanske Kongressen tidligere denne måneden.

Hagel er den eneste republikaneren i Obamas innerste krets av sikkerhetsrådgivere. Republikaneren var skeptisk til Irak-krigen, han har administrert uttrekkingen av styrker fra Afghanistan og forminsket Pentagons budsjett, skriver The New York Times.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt