NRK Meny
Normal

USAs første svarte president?

Tirsdag velges han som senator fra delstaten Illinois. En gang i fremtiden kan Barack Obama bli USAs første svarte president.

I New York: Kristian Elster

Barack Obama taler til det demokratiske landsmøtet i Boston i juli i år. (Foto: AP/Scanpix)

Barack Obama er det demokratiske partiets nye stjerne i årets valgkamp.

Fra en beskjeden stilling som senator i delstats-kongressen i Illinois, er han nå nærmest garantert å bli valgt inn i USAs senat.

I så fall blir han den tredje svarte på over 100 år som blir valgt til senatet.

Sikker som banken

Obama leder med bortimot 45 prosent på sin republikanske motkandidat Alan Keyes, og bare en katastrofe kan ta fra ham seieren på tirsdag.

Det republikanske partiet i Illinois har i praksis erkjent nederlaget, og sluttet å bruke penger på TV-reklame på en tapt sak.

Obama selv har sluttet å drive valgkamp i sin egen delstat Illinois, og reiser i stedet USA rundt for å hjelpe John Kerry og andre demokratiske kandidater i deres valgkamper.

Fra ingenting

For et år siden representerte Obama det sørlige Chicago i delstatsforsamlingen i Illinois, og var knapt nok et kjent navn i sin egen delstat.

En serie heldige omstendigheter ga ham i vår seieren i primærvalget om å bli demokratenes senatorkandidat, og siden har han vært ustoppelig.

Gjennombruddet på nasjonalt plan kom i sommer da han i beste sendetid på TV holdt en av hovedtalene under demokratenes landsmøte i Boston.

Selv tar Obama sin nyvunne kjendisstatus med stor ro.

Barack Obama virker mer som en rockestjerne enn en politiker når han driver valgkamp. (Foto: AP/Scanpix)

- Jeg er skeptisk til vår kjendiskultur. Den er forbigående, det som teller i lengden er hardt arbeid, sier han i et intervju med "New York Times".

Første president

Sommerens suksess har gjort at stadig flere mener at Obama kan bli den første svarte presidenten i USAs historie.

Selv avfeier han spekulasjonene med at han ikke en gang er valgt som senator ennå, men hans evne til å appelere utover svarte velgere gjør ham til en mulig kandidat en gang i fremtiden.

Den svarte politikeren som har nådd lengst i noen president-valgkamp er Jesse Jackson i 1988, men i motsetning til Jackson har Obama vist at han kan appelere politisk til et bredt spekter av velgere.

Til venstre

Politisk befinner Obama seg noe til venstre for midten av det demokratiske partiet.

Han er for selvbestemt abort, var imot invasjonen av Irak og kritiserer Bush-administrasjonen for angrep mot borgerrettighetene.

Hans kanskje største problem i en fremtidig president-valgkamp, bortsett fra hudfargen som fortsatt er et problem i deler av USA, kan bli at hans far er fra Kenya, og at Obama dermed kan anklages for å være halvt amerikansk.

Det er uansett et stykke inn i fremtiden, men tirsdag velges han inn i senatet med et rekordstort flertall i ryggen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt