Hopp til innhold

Etterretningsrapport: – Putin godkjente innblanding i USA-valget

En rapport fra USAs sikkerhetsmyndigheter mener både Russland og Iran blandet seg inn i presidentvalget i fjor. Målet skal ha vært å få Trump gjenvalgt. Joe Biden sier Putin må betale.

Russlands president Vladimir Putin og tidligere president Donald Trump sammen under et G-20 møte i Osaka, Japan 28. juni 2019.

Russlands president Vladimir Putin og tidligere president Donald Trump sammen under et G-20 møte i Osaka, Japan 28. juni 2019.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Rapporten, som er frigitt til publikum, tegner et bilde der russiske myndigheter brukte svertekampanjer mot presidentkandidat Joe Biden.

Samtidig skal de ha forsøkt å styrke Donald Trumps sjanser til å vinne. Ifølge rapporten var mange av Trumps støttespillere ufrivillig med på kampanjen, skriver CNN.

– Putin godkjente operasjoner som skulle sverte valget, konkluderer rapporten.

Blant Trumps støttespillere, ble daværende advokat Rudy Giuliani, brukt som en brikke i Russlands angrep, skriver CNN.

Tidligere president Donald Trumps daværende advokat Rudi Giuliani under en pressekonferanse ved Republikanernes partikontor i New York, 19. november 2020.

Tidligere president Donald Trumps daværende advokat Rudy Giuliani under en pressekonferanse ved Republikanernes partikontor i New York, 19. november 2020.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

– En av strategiene fra Moskva var å bruke amerikanske medier, offisielle kilder og nære støttespillere av president Trump til å spre desinformasjon, skriver de.

Russlands innblanding skal ikke bare ha vært å føre svertekampanjer, men også å svekke det amerikanske folkets tillit til valgprosessen, samt styrke den politiske splittelsen i landet, ifølge dokumentet.

  • Les den fulle rapporten hos CNN.
Forsiden på rapporten sluppet av USAs sikkerhetsmyndigheter om utenlands innblanding i presidentvalget 2020.

Rapporten fra de 16 etterretningsorganisasjonene i USA, Office of the Director of National Intelligence.

– Jeg kjenner deg, du kjenner meg

– Russlands president Vladimir Putin vil måtte betale for forsøk på innblanding i valget i USA i fjor, sier USAs president Joe Biden.

Uttalelsen kom i et intervju sendt på TV-kanalen ABC News onsdag. Men de to hadde allerede i januar en telefonsamtale, etter at Biden var innsatt som president.

– Vi hadde en lang samtale, han og jeg. Samtalen begynte med at jeg sa «Jeg kjenner deg og du kjenner meg. Hvis jeg finner ut at dette har skjedd, bør du være forberedt», sier Biden i intervjuet.

Uttalelsene har ikke blitt godt mottatt i Russland.

– Biden fornærmer våre borgere og landet vårt med sin uttalelse, skriver lederen for underhuset i Russlands nasjonalforsamling, Vjatsjeslav Volodin, på Telegram.

– Et angrep på Putin er et angrep på Russland, føyer han til.

Iransk etterretning utga seg som Proud Boys

Myndighetene i USA skriver også at Iran angivelig skal ha sendt truende e-poster til demokrater.

Ved å utgi seg for å være medlemmer av den høyreorienterte gruppa Proud Boys, skal iransk etterretning truet demokrater til å skifte partitilhørighet, og heller stemme på Trump.

Et av medlemmene fra The Proud Boys har med seg et skytevåpen under en markering i byen Vancouver i delstaten Washington den 5. september 2020. Markeringen var til minne om Trump-tilhengeren Aaron Jay Danielson som ble skutt og drept under et valgarrangement noen dager tidligere.

Et av medlemmene fra The Proud Boys har med seg et skytevåpen under en markering i byen Vancouver i delstaten Washington den 5. september 2020. Markeringen var til minne om Trump-tilhengeren Aaron Jay Danielson som ble skutt og drept under et valgarrangement noen dager tidligere.

Foto: Nathan Howard / AFP

Iranerne skal ha opprettet over 1000 kontoer på ulike sosiale medier for å spre misvisende informasjon.

Med det skal Iran ha sådd tvil om Trumps gjenvalgsmuligheter og skape tvil om valgets legitimitet.

Amerikanerne mener også at etter all sannsynlighet har Irans øverste åndelige leder Ali Khamenei gitt ordrene om å blande seg inn i USAs presidentvalg.

– Tryggeste valget i historien

Bare tre dager etter valget i november i fjor uttalte det offentlige organet for valgsikkerhet i USA, Cybersecurity and Infrastructure Security Agency:

– Det er ingen bevis på at stemmer har blitt slettet eller flyttet på. Dette har vært det tryggeste valget i USAs historie, uttalte de ifølge nyhetsbyrået AP.

Den offentlige rapporten sier også at ingen nasjoner skal ha klart å manipulere valgmaskiner, servere eller andre tekniske løsninger knytte til valget.

Udokumenterte påstander

Donald Trump uttalte både før og etter valget 3. november i fjor at det var «stjålet». Avisen Washington Post lister opp flere av hans påstander som grunnløse og falske.

Tidligere president Donald Trump under det årlige CPAC, en samling for konservative politikere i USA, Orlando, Flordia 28. februar 2021.

Tidligere president Donald Trump under det årlige CPAC, en samling for konservative politikere i USA, Orlando, Florida 28. februar 2021.

Foto: JOE SKIPPER / Reuters
  • Stemmemaskiner fra Dominion voting systems slettet flere millioner stemmer til Trump
  • Over 6000 stemmer fra samme maskiner «ble flyttet fra Trump til Joe Biden»
  • At en president som har vunnet både Florida og Ohio ikke har vunnet presidentvalget (Nixon gjorde det i 1960 mot John F. Kennedy)
  • Observatører ikke fikk tilgang til stemmetellingen i Pittsburgh.

I tillegg ble en samtale mellom Trump og Georgias delstatsminister Brad Raffensperger publisert av Washington Post, der Trump krevde de fant flere stemmer.

Georgias delstatsminister Brad Raffensperger under en pressekonferanse i Atlanta, Georgia 6. november 2020.

Georgias delstatsminister Brad Raffensperger under en pressekonferanse i Atlanta, Georgia 6. november 2020.

Foto: Dustin Chambers / Reuters

– Jeg trenger bare 11.780 stemmer, sa han til Raffensperger.

Ifølge offisielle tall fra Georgia vant Joe Biden delstaten med totalt 12.670 flere stemmer.

Endrer spillereglene

Nå vil flere delstater gjøre om valglovene sine. Lojale støttespillere av Trump bruker flere av de falske påstandene til å endre hvordan amerikanerne kan stemme i framtiden, ifølge Washington Post.

Delstatene bestemmer selv hvordan innbyggere skal og kan stemme under valgene.

Georgia har ifølge Politico innført restriktive valglover som strammer inn på hvordan og når man kan benytte seg av forhåndsstemmer.

Demonstranter inne i delstatsforsamlingen i Atlanta, Georgia, som er imot de nye valglovene republikanske politikere har stemt gjennom.

Demonstranter inne i delstatsforsamlingen i Atlanta, Georgia, som er imot de nye valglovene republikanske politikere har stemt gjennom.

Foto: Megan Varner / AFP

Ett av de nye kravene er at man må bruke en offisiell ID for å sende inn en poststemme. Det skal også ikke være mulig å levere forhåndsstemmer til valglokaler på søndager.

I Georgia er mange av de svarte også religiøse, og bruker søndagen til å gå i kirka. Nå vil det ikke bli mulighet for å kombinere dette. Det er vanlig i USA å benytte seg av forhånds- og poststemmer.

Alle har heller ikke førerkort eller andre identitetskort, som vil gjøre det vanskeligere å stemme.

Organisasjoner som jobber for de svartes rettigheter mener disse lovendringene struper muligheten for svarte å stemme, ifølge CNN.

– Det drypper Jim Crow-blod fra disse lovendringene, sier Cliff Albright.

Han jobber for organisasjonen «Black Voters Matters» i Georgia.

Jim Crow er en referanse til raseskillelovene i sørstatene på 1950 og 60-tallet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump kan vinne valget i 2024. Vi har snakket med to av de som var hans nærmeste medarbeidere om hva en ny presidentperiode med Donald Trump vil bety
Programleder Eline Buvarp Aardal.

Tidligere topprådgiver om fire nye Trump-år: – Som sist, bare verre

NRK har spurt tre republikanske ringrever: Hvordan blir en runde to med Trump?