USAs ambassade i Kairo beleiret

(KAIRO) Hele kvartalet rundt USAs ambassade i Kairo er stengt av og ambassaden passes på av sikkerhetspoliti.

Vakthold utenfor USAs ambassade i Kairo, Egypt
Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Øyvind Nyborg, Kairo
Foto: NRK

Fredagsbønnen i Egypt er nettopp avsluttet. Foreløpig er gatene i den egyptiske hovedstaden tomme for demonstranter, det samme med Tahrir-plassen.

Men både myndigheter, sikkerhetspolitiet og soldatene er på tå hev. Spesielt i forhold til mulig angrep på den amerikanske ambassaden.

De ønsker ingen gjentakelse av hva som skjedde forrige uke, da demonstranter flere dager på rad angrep ambassaden.

Stridsvogner på rad og rekke

Hele kvartalet rundt USAs ambassade er nå sperret av. Flere titalls lastebiler med sikkerhetspoliti og stridsvogner omringer ambassadeeiendommen. Store steinblokker sperrer inngangen til gaten som fører til Tahrir-plassen.

Også den franske ambassaden er sterkt bevoktet og stengt av i likhet med institusjoner som har tilknytning til Frankrike. Ambassaden har opplyst at den i en krisesituasjon åpner dørene for franske statsborgere.

Også den tyske ambassaden er stengt, etter at en ytrehøyrebevevegelse truer med å vise den islamkrenkende filmen «Innocence of Muslims».

Men foreløpig ser budskapet fra myndighetene, Det muslimske brorskap og Egypts øverste islamske autoritet, stormufti Ali Gomaa, om å holde fredelige demonstrasjoner ut til å virke.

Under fredagsbønnen i en Kairos mest kjente moskeer Omar Makram-moskeen manet imamen egypterne til å protestere fredelig – hvis de ønsket å ytre sin mening om filmen «Innocence of Muslims» eller karikaturtegningene trykket i det franske magasinet Charlie Hebdos.

Nettsiden til magasinet er for tiden utilgjengelig.

To av Egypts mest fremtredende salafistgrupper, Salafistfronten og Al-Jamaa Al-Islamiya, har kunngjort at de ikke vil delta i demonstrasjoner mot den franske ambassaden i ettermiddag. Om det også omfatter den amerikanske, er foreløpig uvisst.

Heller ikke salafistpartiet Al Nour har oppfordret til protester.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Stridsvogn utenfor USAs ambassade i Kairo

En offiserer viser at det egentlig ikke er lov til å bilder av egyptiske soldater i tjeneste.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Morsis dilemma

For presidenten Mohamed Morsi er det en balansegang mellom å være populær hos hjemmepublikummet og holde seg inne med USA og Vesten.

Egypt i den nåværende situasjonen trenger stabilitet og ikke minst å få økonomien i sving igjen og turistene tilbake.

Landet trenger også nye milliardbeløp fra IMF og USA for at økonomien ikke skal kollapse, slik at nye voldelige opptøyer vil ødelegge for forholdet til amerikanerne ytterligere.

NRK.no følger situasjonen i Kairo utover ettermiddagen og kvelden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt