Hopp til innhold

USA: Vil tvinge Nord-Korea til dialog ved ytterligere sanksjoner

USA vil forsøke å bringe Nord-Korea tilbake til dialog ved hjelp av diplomatiske tiltak og ytterligere sanksjoner for å øke presset på regimet. Det kom frem under en orientering i Det hvite hus i kveld.

APTOPIX South Korea Koreas Tensions

Et amerikansk kamphelikopter avfyrer raketter under en felles militærøvelse med Sør-Korea onsdag. Øvelsen foregikk i nærheten av grensen til Nord-Korea

Foto: Ahn Young-joon / AP

President Donald Trump hadde i dag gått til det uvanlige skrittet å invitere 100 senatorer til Det hvite hus for å orientere om den spente situasjonen rundet Nord-Korea. Senatorene ankom Det hvite hus onsdag ettermiddag lokal tid.

Både utenriksminister Rex Tillerson, forsvarsminister Jim Mattis, USAs forsvarssjef Joe Dunford og USAs øverste etterretningssjef Dan Coats var til stede.

Øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Stillehavet admiral Harry Harris sa ifølge BBC før brifingen at de tar sikte på å bringe den nordkoreanske lederen Kim Jong-un til fornuft og ikke på hans knær. Harris la til at USA ville være klar med den beste teknologien for å beseire eventuelle trusler.

NORTHKOREA-USA/DEFENSE

VIL BRINGE NORD-KOREA TIL FORNUFT: Øverskommanderende for de amerikanske styrkene i Stillehavet admiral Harry Harris orienterte 100 senatorer om den spente situasjonen i Nord-Korea under et møte i Det hvite hus.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Skjerpet retorikk

Den siste tiden har Trump-regjeringen skjerpet retorikken overfor Nord-Korea for å få en slutt på det isolerte landets testing av atomvåpen.

Samtidig har USA og Sør-Korea gjennomført flere store militærøvelser både til havs og på land. USA har blant annet sendt flere krigsskip til farvannene utenfor Koreahalvøya. Også den japanske marinen har deltatt på øvelser sammen med amerikanske styrker de siste dagene.

USA er også i ferd med å utplassere rakettforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea. Onsdag uttalte admiral Harry Harris, som leder USAs stillehavskommando, at systemet vil være operativt innen få dager.

Rakettforsvaret er svært omstridt i Sør-Korea, og det har også provosert kineserne kraftig.

Kina ber om ro

Øvelsene fremstår som et forsøk på å avskrekke det nordkoreanske regimet, som forsøker å utvikle atomvåpen som kan nå både nabolandet Sør-Korea, Japan og USA. Nordkoreanerne mener våpnene er nødvendige siden de er truet av USA.

Kina, som har forsøkt å dempe den spente situasjonen, ba onsdag om at militærøvelsene må stanse.

Samme dag sa Kinas utsending til Nord-Korea, Wu Dawei, at Kina og Japan har bestemt seg for å samordne forsøkene på å gjøre Koreahalvøya fritt for atomvåpen. Han ba også Nord-Korea avstå fra flere provokasjoner.

Tirsdag gjennomførte Nord-Korea en øvelse der det ble skutt med skarp ammunisjon, ifølge sørkoreanske myndigheter.

Ny atomvåpentest?

Det har den siste tiden blitt spekulert på om Nord-Korea kommer til å forsøke å gjennomføre en ny atomprøvesprenging eller rakettest i nærmeste framtid. I så fall har USA truet med å reagere hardt.

Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel hadde mandag en hastesamtale om situasjonen rundt Nord-Korea, og i helga holdt Trump tilsvarende samtaler med Kinas president Xi Jinping og Japans statsminister Shinzo Abe.

– Landet er en virkelig trussel mot verden, enten vi vil snakke om det eller ikke, sier Trump, som mener at verden har lukket øyene for Nord-Korea i flere tiår.

SISTE NYTT

Siste nytt