NRK Meny
Normal

USA: Syria er «skamløst brutale»

Vesten fordømmer Syria for å ha drept to journalister onsdag. Fra Washington kritiseres det syriske regimets «skamløse brutalitet», og i Paris holdes syriske myndigheter ansvarlig.

To vestlige journalister drept i Syria

En tyrkisk TV-kanal filmet huset der de to journalistene, Marie Colvin og Remi Ochlik, ble drept i Homs, Syria.

Foto: Ap

Den amerikanske krigsjournalisten Marie Colvin, som jobbet for den britiske avisen Sunday Times, og den franske fotografen Remi Ochlik ble onsdag drept i byen Homs.

Tre andre journalister såret

Ifølge aktivister var det granater fra president Bashar al-Assads styrker som drepte de to journalistene.

Tre andre vestlige journalister ble såret i angrepet mot det provisoriske pressesenteret i Baba Amr-distriktet.

– Denne tragiske hendelsen er et nytt eksempel på den skamløse brutaliteten til Assads regime, sier talskvinne Victoria Nuland i det amerikanske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

– Holder myndighetene ansvarlig

Frankrike har bedt om umiddelbar tilgang til ofrene i angrepet, og har kalt Syrias utsending til Paris inn på teppet for å minne ham om at «de syriske myndighetenes handlinger ikke kan tolereres», som utenriksminister Alain Juppé formulerer det.

Han legger også til at de syriske myndighetene umiddelbart må stanse angrepene.

– Damaskus skylder oss et svar. Frankrike holder den syriske regjeringen ansvarlig for journalistenes død.

– Dette viser at nok er nok, og at regimet må gå av. Det finnes ingen grunn til at syrerne ikke skal ha retten til å leve fritt og selv bestemme sin skjebne, sier Frankrikes president, Nicolas Sarkozy.

Også han mener at regimet nå må forsvinne.

Fordømmes også av Russland

I Washington sier talsmann Jay Carney i Det hvite hus at Assad-regimets brutalitet blir mer og mer synlig for hver dag som går.

Også fra offisielt hold i Storbritannia fordømmes drapene på journalistene.

Det samme gjøres fra myndighetene i Russland, som til nå har gått mot Vestens forsøk på å stanse regimet i Syria. Fra Russlands utenriksdepartement heter det at «Moskva fordømmer og er alvorlig bekymret» over drapene.

Catherine Ashton, sjef for EUs utenrikspolitikk, kaller drapene for kriminelle, og ber om en snarlig slutt på volden i Syria.

Syriske myndigheter insisterer på at de ikke var klar over at verken Colvin eller Ochlik var i Syria, og oppfordrer stadig utenlandsk journalister til å registrere seg hos dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt