NRK Meny
Normal

Skjerper sikkerheten før Obamas Stockholm-besøk

Innbyggerne i Stockholm merker allerede nå at den amerikanske presidenten kommer på lynvisitt i neste uke. Ifølge en tidligere diplomat ser Secret Service på Sverige som et høyrisikoland.

Barack Obama og Jens Stoltenberg holdt felles pressekonferanse i Oslo i desember i år.

Barack Obama skal blant annet møte statsminister Jens Stoltenberg under sitt sverigebesøk til uken.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter har trolig allerede vært på plass i Stockholm i et par uker for å få oversikt i forkant av president Barack Obamas besøk til byen 4. og 5. september, sier tidligere generalkonsul i New York Olle Wästberg til Sveriges Radio.

Selv om folk flest opplever Sverige som et relativt sikkert land å besøke, tar trolig Obamas livvakter flere ting i betraktning i forkant av besøket, sier han.

– De ser nok på alt som har skjedd. Vi hadde en selvmordsbomber for et par år siden, og så er også to ledende politikere drept her. Det fører nok til at Secret Service trolig ikke ser på Sverige som et spesielt sikkert land, sier Wästberg.

– Bekymret etter politikerdrap

Wästberg jobbet i New York da daværende statsminister Göran Persson besøkte byen. Dette var like etter drapet på utenriksminister Anna Lindh og Wästberg opplevde sikkerhetsopplegget rundt Persson som stort.

– Da vi hadde brakt Persson til hotellet spurte jeg sjefen for Secret Service om de alltid stilte så mannsterke opp for utenlandske statsledere. Da svarte han at de kun gjorde det for de «risikable landene», forteller Wästberg.

Livvaktsjefen begrunnet dette med Lindhs død og at drapet på Olof Palme fortsatt var uløst.

Venter demonstrasjoner

Frem mot helgen vil innbyggerne i Stockholm merke at politiet begynner med å sperre av gater og områder for å ivareta sikkerheten til den amerikanske presidenten.

Man venter at rundt 2000 politifolk kommer til å være på jobb de to dagene Obama besøker byen. I tillegg kommer Obamas egne sikkerhetsvakter.

Det svenske sikkerhetspolitiet skriver i en pressemelding at trusselnivået for Sverige de siste tre årene har ligget på et forhøyet nivå.

– Besøket ansees som en særskilt hendelse og en stor del av sikkerhetspolitiet berøres av arbeidet. Alt fra livvakter, logistikere, oversettere og analytikere er i sving, skriver de i pressemeldingen.

Flere organisasjoner har søkt om å få demonstrere under presidentbesøket, men det blir trolig ikke i like stor skala som da George W. Bush besøkte Göteborg i 2001, sier Hans Abrahamsson ved institutt for fred- og utviklingsforskning ved Universitetet i Göteborg.

– Det er sjelden at man klarer å mobilisere 30.000 mennesker i gatene som man gjorde i midten av juni 2001. Så mange tror jeg ikke vi vil se under Obamas besøk, sier Abrahamsson til SR.

Middag med Stoltenberg

Under Obamas svenskevisitt, skal presidenten også i møte med statsminister Jens Stoltenberg.

Stoltenberg skal delta i en arbeidsmiddag med Obama og sine nordiske kolleger 4. september. Temaene for møtet blir blant annet verdensøkonomien, samarbeid om utenrikspolitikk, global vekst og utvikling og nye tilnærminger til ren energi og klimaendringer.

Det er også meldt at den danske statsministeren, Helle Thorning-Schmidt, og Finlands president Sauli Niinistö også vil delta på president-middagen, der statsminister Fredrik Reinfeldt blir vert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt