USA: Savnet jente funnet – 21-åring siktet for kidnapping

Amerikanske Jayme Closs (13) var savnet i tre måneder etter at foreldrene hennes ble funnet drept. Fredag ble Jake Thomas Patterson pågrepet og siktet for dobbeltdrap og kidnapping.

Thomas Patterson

21 år gamle Jake Thomas Patterson er siktet for å ha drept foreldrene til 13 år gamle Jayme Closs, og for å ha kidnappet henne.

Foto: Ho / AFP

Fredag kveld opplyser politiet på en pressekonferanse at de jobber ut fra en teori om at Closs ble kidnappet etter at foreldrene hennes ble drept i byen Barron i Wisconsin 15. oktober i fjor.

Torsdag skal hun ha klart å rømme fra huset der hun ble holdt mot sin vilje. Det er fortsatt ikke kjent hvordan hun skal ha kommet seg unna.

– Som å se et spøkelse

Hun varslet deretter en forbipasserende kvinne som var ute og gikk med hunden sin i byen Gordon i Wisconsin, om lag en times kjøretur fra 13-åringens hjem i Barron.

Kvinnen gjenkjente jenta umiddelbart. Hun banket på døra til ekteparet Kasinskas, og ba dem ringe nødetatene.

– Hun ropte: Dette er Jayme Closs, ring 911! Jeg trodde ærlig talt at jeg drømte. Det var som å se et spøkelse, sier Peter Kasinskas til avisen Minneapolis Star Tribune.

Barron City Hall, velkommen hjem-skilt

Utenfor det lokale rådhuset har teksten «Velkommen hjem Jayme»​​​​​​​ blitt hengt opp på et skilt.

Foto: Aaron Lavinsky / AP

Tror 13-åringen var målet

Bare elleve minutter senere ble en 21 år gammel mann fra Gordon som passet til beskrivelsen av gjerningspersonen, pågrepet mens han kjørte bil i området.

Mannen, som er identifisert som Jake Thomas Patterson, er nå siktet for drapet på Closs sine foreldre og for kidnappingen av 13-åringen.

21-åringen skal ikke ha vært en kjenning av politiet, og politiet mistenker ikke at flere gjerningspersoner var involvert.

Ifølge sheriff Chris Fitzgerald i Barron tyder mye på at det var 13-åringen som var målet for de kriminelle handlingene, men at det trolig ikke var noen relasjon mellom siktede og ofrene.

Sjeriff Chris Fitzgerald Wisconsin

Sheriff Chris Fitzgerald opplyser at de er i gang med å gjennomføre avhør av siktede.

Foto: EBU

Dalbec beskriver etterforskningen som krevende.

– Siktede planla dette nøye og tok mange grep for å skjule identiteten sin for politiet og offentligheten.

Han forteller videre at Closs skal være skrevet ut fra sykehuset og at de er i gang med å gjennomføre avhør av jenta. Etter det vil hun gjenforenes med familien sin.

– Familien ber om at dere respekterer privatlivet deres i den vanskelige tiden de har foran seg.

Sheriffen tok seg også tid til å takke alle bedriftene, privatpersonene og myndighetene som har vært involvert i arbeidet med å finne 13-åringen.

– Dette har vært et lagarbeid. Dere har aldri gitt opp håpet. Takk til alle!

Leteaksjon etter Jayme Closs

Hundrevis av lokale innbyggere har vært involvert i leteaksjonen for å finne 13 år gamle Jayme Closs.

Foto: Jeff Baenen / AP

– Sliten og skitten

Ifølge avisa var jenta sliten, skitten og uflidd og kledd i altfor store sko da hun ble funnet.

Jenta har vært savnet siden 15. oktober i fjor. Politiet trodde at 13-åringen også hadde vært der da foreldrene ble drept og at hun hadde blitt kidnappet etter drapet.

Jayme Closs sitt hus

Dette er huset der foreldrene til Jamye Closs ble drept i oktober.

Foto: Jeff Baenen / AP

Closs' tante uttrykte lettelse og glede overfor ABC News da nyheten ble kjent.

– Vi er så takknemlige for alle dem som har bedt for oss og ikke gitt opp håpet, sa Jennifer Smith til kanalen.

Barrons borgermester Ron Fladten sier han ble overlykkelig over nyheten om at Closs var i live.

– Mange av oss var motløse siden det tok så lang tid. Mange har bedt hver dag, meg selv inkludert. Dette er rett og slett fantastisk, utrolig. Det er som å bli kvitt en stor sort sky over himmelen. Sola er tilbake, sier han.

SE DIREKTE: Politiet holder pressekonferanse om funnet av Jayme Closs.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt