NRK Meny
Normal

- Ødeleggende klasevåpenforbud

USA mener det kan bli vanskelig å samarbeide med land som undertegner avtalen om klasevåpen.

John Rood

USAs viseutenriksminister John Rood er bekymret over arbeidet med et internasjonalt klasevåpenforbud, og hevder det vil ramme nødhjelp og samarbeid med allierte.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Representanter for over 100 nasjoner er nå samlet i Dublin for å diskutere et internasjonalt forbud mot klasevåpen.

Les: Global mønstring mot klasevåpen

USA deltar ikke på konferansen, og anklages av flere organisasjoner for å forsøke å hindre et internasjonalt forbud mot klasevåpen.

USA hevder på sin side at en eventuell avtale vil ramme nødhjelpsarbeidet i verden.

Kan ramme nødhjelpsoperasjoner

- Vi er bekymret for potensielle virkninger på interoperabilitet i humanitære operasjoner, og vi har noen bekymringer rundt den nåværende teksten som diskuteres i Dublin, sier John Rood, USAs viseutenriksminister for våpenspørsmål og internasjonal sikkerhet.

Et forbud mot klasevåpen kan gjøre det umulig for USAs militære å delta i nødhjelpaksjoner, hevder Rood, som tidligere denne uka tok opp sine bekymringer med Utenriksdepartementet i Oslo.

Rood mener forslaget som nå ligger på bordet i Dublin er ødeleggende.

- Teksten legger opp til at det ikke skal gå an å samarbeide med land som har visse typer klasevåpen, sier han til NRK.

Teksten gjør det umulig for land som skriver under å samarbeide med land som ikke undertegner konvensjonen.

Amerikanske skip er utstyrt med klasevåpen. I praksis betyr det at USA ikke kan operere med flere av sine allierte - enten det skulle være en humanitær nødhjelpsaksjon eller fredsbevarende oppdrag, hevder Rood.

- En koalisjon av frivillige

Forbudet mot klasevåpen skal etter planen undertegnes i operahuset i Oslo før jul.

Rood mener prosessen, som startet i Oslo og sluttforhandles i Dublin, er helt unødvendig.

Han viser til at det allerede var etablert en lignende prosess i FN for å begrense bruken av klasevåpen, en prosess USA støtter.

- Vi jobber med en bindende avtale som regulerer bruken av klasevåpen, og vi deltar i prosessen gjennom FNs konvensjon om konvensjonelle våpen, sier Rood.

Rood sier landene som ikke synes FNs konvensjon for konvensjonelle våpen strekker seg langt nok eller går raskt nok, har brutt ut og valgt å kjøre en parallell prosess.

- De står utenfor FN-prosessen, som en koalisjon av frivillige, om du vil.

- Driver skremselspropaganda

Norsk Folkehjelp reagerer på Roods uttalelser, og mener det viser at USA frykter at forhandlingene i Dublin skal lykkes.

Gjennom det internasjonale nettverket CMC har organisasjonen arbeidet for et internasjonalt forbud mot klasevåpen siden 2003.

- Denne påstanden faller på sin egen urimelighet. Så lenge de ikke bruker klaseammuniasjon i nødhjelpsarbeidet vil ikke dette være et problem, skriver Norsk Folkehjelp i en pressemelding.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt