USA: Kan starte vaksinering allerede i desember

Om Pfizers vaksine godkjennes, kan amerikanere begynne å vaksineres så tidlig som 11. desember, sier sjefen for myndighetenes vaksineprogram.

FILE PHOTO: VACCINE

USA håper å kune starte vaksineringen mot korona om under en måned.

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Sjefen for de amerikanske myndighetenes vaksineprogram, sier at han forventer at de første amerikanerne kan få koronavaksine så tidlig som 11. desember.

Fredag søkte legemiddelfirmaet Pfizer amerikanske helsemyndigheter om hastegodkjenning av firmaets utviklede koronavaksine.

Et fagutvalg skal vurdere søknaden 10. desember.

– Vår plan er å kunne sende vaksiner til vaksinasjonsstedene innen 24 timer etter godkjenningen, så jeg forventer at det skjer kanskje en eller to dager etter godkjenning, sier Slaoui til CNN.

Dr. Moncef Slaoui

Moncef Slaoui, sjef for USAs vaksineprogram, er optimistisk med tanke på hvor tidlig landet skal begynne med koronavaksinering.

Foto: TASOS KATOPODIS / AFP

Skal være svært effektiv

De første dosene av vaksinen i USA skal gis til prioriterte grupper som helsearbeidere, eldre og personer med underliggende sykdommer.

Pfizer har tidligere uttalt at vaksinen er over 90 prosent effektiv.

Og selskapets vaksinekandidat kan også bli den første i Norge på grunn av en spesialavtale med EU.

Hallvard Sandberg forklarer hvordan de nye vaksinene mot covid-19 fungerer.

Hallvard Sandberg forklarer hvordan de nye vaksinene mot covid-19 fungerer.

Vaksine-kappløpet

Det er mange vaksinekandidater i omløp, og utviklingen startet nesten rett etter pandemien var et faktum tidlig i år.

Nå nærmer flere av vaksinene seg å være klar for distribuering.

Russiske myndigheter har tidligere sagt at deres vaksine, Sputnik, er effektiv.

Vaksineprodusenten Moderna sier at deres koronavaksine er 94,5 prosent effektiv. Og den skal ha en fordel ved seg: Den trenger ikke å fryses som andre vaksiner og kan lagres ved vanlige kjøleskapstemperaturer.

Status Norge

Sist oppdatert: 02.12.2020
2 323
Siste uke
128
Innlagt
334
Døde

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt