NRK Meny
Normal

USA: – Russiske jagerfly simulerte angrep

To russiske jagerfly har hisset på seg amerikanske myndigheter etter at de gjentatte ganger fløy svært nærme det amerikanske marinefartøyet Donald Cook.

To russiske jagerfly har flere ganger fløyet svært nærme det amerikanske marinefartøyet Donald Cook. En amerikansk forsvarskilde mener passeringene har vært aggressive.

Videoen som amerikanske myndigheter har sluppet viser hvor nært et av de russiske jagerflyene var skipet Donald Cook i Østersjøen.

De ubevæpnede jagerflyene fløy så nærme skipet at det skapte bølger i havet, sier en Pentagon-talsmann ifølge Reuters.

Ifølge han skal de russiske krigsflyene av typen SU-24 bare ha vært noen få meter unna skipet på et tidspunkt, og passeringene var svært aggressive.

Kapteinen på det amerikanske marinefartøyet som ligger i Østersjøen beskriver flygingene som simulerte angrep, skriver BBC.

Russiske jagerfly sneiet amerikansk skip
Foto: Ap

– Kilde til irritasjon

Josh Earnest, talsmann Det hvite hus.

Josh Earnest mener russerne provoserer når de flyr så nært skipet.

Foto: Reuters/NBC

Talsmann ved Det hvite hus Josh Earnest mener manøveren fra Russland er stikk i strid med de profesjonelle reglene som gjelder når ulike lands styrker opererer i nærheten av hverandre i internasjonalt farvann og luftrom.

– Vi har sett et mønster i disse aksjonene fra Russland. Det ser ut som de prøver å provosere. De er en kilde til irritasjon, og det er noe vi har uttrykt både offentlig og privat til russerne, sier Earnest.

I tillegg til at jagerflyene fløy nesten et dusin ganger over skipet, skal et russisk helikopter ha sirklet over og tatt bilder.

Amerikanske myndigheter forsøkte å få kontakt med de russiske flyene for å si at de var ute på et rutineoppdrag, uten at de fikk svar.

Kan ha brutt avtale

Russiske og amerikanske fartøy støter ofte på hverandre i internasjonalt farvann, uten at det har ført til store uoverensstemmelser tidligere. Forskjellen denne gangen er at det amerikanske mannskapet mener passeringene var altfor utrygge.

Den siste tidens flyginger kan ha brutt en avtale fra 1970 som skal hindre farlige hendelser på havet, men det er fortsatt ikke klart om amerikanerne kommer til å melde russerne inn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt