NRK Meny
Normal

USA: – IS bruker sennepsgass og menneskelige skjold

KHAZER/IRAK/OSLO (NRK): En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet sier IS nekter folk i Mosul å forlate byen. Innbyggere forteller Reuters at de blir sendt til bygninger som trolig er bombemål.

Flykter fra angrep

Noen kommer seg unna. Folk fra området rundt Mosul på flukt etter at angrepene har begynt.

Foto: Uncredited / Ap

– De blir holdt tilbake. De siste dagene har vi knapt sett folk som flykter eller forlater byen, sa Pentagons talsmann, kaptein Jeff Davis da han møtte pressen tirsdag kveld, norsk tid.

Rundt 1,5 millioner mennesker befinner seg i byen som er okkupert av cirka 5000 IS-soldater. Nyhetsbyrået Reuters har snakket med flere beboere på telefonen. De forteller at de ikke får flyktet fra byen og at IS tvinger dem til å oppholde seg ved bygninger man regner med kommer til å bli bombet.

Det blir også meldt at IS har lagt ut miner rundt byen. Både for å hindre flukt og for å hindre irakiske og kurdiske styrker å komme inn.

Onsdag formiddag melder FN at rundt 900 mennesker har kommet fra området og over grensa inn i Syria.

De irakiske styrkene og peshmergastyrkene har fortsatt fremrykkingene mot Mosul og har gjenerobret rundt 20 landsbyer, sør og øst for byen. Men i de fleste av disse landsbyene var det ingen sivile, folk hadde rømt derfra da IS kom.

IS-soldat på gaten i Mosul

En IS-soldat på gaten i Mosul.

Foto: STRINGER / Reuters

Hevder IS har brukt og vil bruke sennepsgass

Samtidig kommer det meldinger om at terrorgruppa har brukt sennepsgass mot irakiske styrker tidligere i måneden.

Ifølge en anonym amerikansk tjenestemann skal de ha blitt funnet spor etter sennepsgass på fragmenter fra våpen som ble brukt av IS i et angrep 5. oktober.

– Gitt IS' forkastelige oppførsel og åpenbare mangel på respekt for internasjonale standarder og normer, er dette ikke overraskende, sier tjenestemannen.

USA tror IS vil bruke kjemiske våpen for å beholde kontrollen i Mosul, sier en annen tjenestemann, men tror ikke de har lyktes med å utvikle slike våpen selv. Dermed vil konvensjonelle våpen være den største trusselen når Mosul blir invadert.

Sennepsgass kan gi blærer i lungene og huden. I små doser er den ikke dødelig.

IS har tidligere blitt beskyldt for å bruke klorgass mot kurderne. Blant annet mente kurdiske myndigheter i fjor at de hadde bevis for at den islamistiske terrorgruppen hadde brukt klorgass under et angrep i januar 2015.

Laster kart, vennligst vent...

FRONTLINJE: Slik skal de irakiske styrkene og den kurdiske peshmergaen være posisjonert utenfor Mosul. Posisjonene er omtrentlige. Kilde: International Business Times UK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt