NRK Meny
Normal

USA vurderer å forsyne opposisjonen med våpen

USA og landets allierte vurderer nå muligheten for å gi militære hjelpemidler til syriske opprørere, i kjølvannet av Russland og Kinas veto i FNs sikkerhetsråd.

Syriske opprørere kjemper mot Assads soldater

Syriske menn gjør opprør mot president Assads soldater i Idlib.

Foto: STR / Ap

En anonym amerikansk tjenestemann til The Times at Pentagon har tegnet opp en rekke mulige scenarioer for å støtte den syriske opposisjonen.

En av planene involverer å bevæpne opposisjonen, samt opprette en «nødhjelpskorridor» for å frakte syke og sårede mennesker ut av krigsområder og få inn livsnødvendig mat og medisiner.

– Foreløpig eksisterer de militære alternativene kun som en teoretisk mulighet på papiret, sier amerikanske tjenestemenn til The Times.

Ber om flyforbudssone

Free Syria Army (FSA) ønsker et slikt forslag velkommen med åpne armer. De ber om en flyforbudssone for syriske fly, samt et fristed hvor opprørsstyrkene kan koordinere sine menn.

– Da vil majoriteten av den syriske hæren desertere og komme over til vår side, sier Sheikh Zuheir Abassi, talsmann for Free Syria Army (FSA) til The Times.

Regimekritisk opprører i Syria

Så langt kjemper de syriske opprørerne en ensom kamp mot regimet.

Foto: STR / Ap

– Vi ber ikke Vesten om å blande seg inn, men å gi oss våpen. Vi kan ta oss av resten, sier Abassi.

FSA ber også om å få briller for nattsyn, beskyttelsesvester og annet militært utstyr.

The Times siterer anonyme kilder som hevder at landet Qatar har gitt 3 000 satellittelefoner til opposisjonsstyrkene.

Samtidig som Qatar vurderer å gi dem anti-stridsvogn missiler i kampen mot regimet, skal Saudi-Arabia har gitt økonomisk støtte til opprørene.

Tyskland utviser fire syriske «spioner»

Tyskland har utvist fire syriske diplomater etter pågripelsen av to personer som mistenkes for spionasje, melder NTB.

– Etter pågripelsen av to personer som er mistenkt for å ha spionert for Syria, har jeg bestemt meg for å utvise fire ansatte ved Syrias ambassade i Berlin, sier Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle i en pressemelding torsdag.

De to mennene som er pågrepet, en 47 år gammel tysklibaneser og en 34 år gammel syrer, mistenkes for å ha spionert på opposisjonelle syrere i Tyskland.

Det tyske utenriksdepartementet opplyser at det har gitt ambassadøren klar beskjed om at spionasje mot opposisjonelle syrere ikke vil bli tolerert.

Angrepene fortsetter

Flere titalls stridsvogner og andre pansrede kampkjøretøyer ble tidlig torsdag morgen transportert til Homs sammen med 1.000 nye soldater.

Styrkeoppbyggingen rundt Homs skjedde samtidig som byen ble bombardert med artilleri for fjerde dag på rad, ifølge syriske opposisjonskilder.

Hittil har minst 29 mennesker mistet livet i torsdagens bombeangrep.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt