Hopp til innhold

– Nye amerikanske atomvåpen øker faren for krig

Det amerikanske forsvaret vil utvikle nye atomvåpen med mindre sprengkraft, såkalte taktiske atomvåpen. Kritikerne mener at det vil føre til et nytt rustningskappløp og større fare for krig, men Trump mener noe må gjøres med Nord-Korea.

Donald Trump kalte det nordkoreanske regimet hensynsløst, under State of the union-talen.

VIL FORSVARE LANDET: – Ettergivenhet er en invitasjon til aggresjon og provokasjoner, sier Trump.

I nattens tale advarte Trump mot atomtrusselen fra Nord Korea.

– Den hensynsløse Nordkoreanske jakten på atomraketter kan snart true fedrelandet vårt, sa Trump.

– Vi har lært at ettergivenhet er en invitasjon til aggresjon og provokasjoner, la han til.

I fjor testet Nord Korea minst tre interkontinentale ballistiske missiler, og man begynte å frykte at regimet snart kunne nå en amerikansk storby.

Denne uken er det ventet at Trump vil lansere nye våpensystemer som skal svare på den nordkoreanske atomtrusselen.

Satser på taktiske atomvåpen

Trump State of Union

INITIATIV: Amerikanske medier mener at president Donald Trump vil sette sitt merke på amerikansk atomvåpenstrategi ved å modernisere de taktiske atomvåpnene.

Foto: Jim Lo Scalzo / AP

Nyhetsbyrået AFP melder at president Donald Trump trolig vil utvikle en ny generasjon taktiske atomvåpen når Nuclear posture review nå snart legges fram.

Disse har mindre sprengkraft enn de langt kraftigere strategiske våpnene.

Taktiske atomvåpen er beregnet til bruk på slagmarken, for eksempel mot byer, fabrikker, kommandosentraler og militære avdelinger.

Det kan være vanskelig å definere hva som er taktiske våpen, fordi både rekkevidde, sprengkraft og andre faktorer kan variere.

Laster Twitter-innhold

Store våpen blir ikke brukt

Nobel Peace

MASSEØDELEGGELSE: En amerikansk soldat øver på vedlikehold av en ikke-aktiv langtrekkende atomrakett av typen Minuteman 3.

Foto: Charlie Riedel / AP

Trump-administrasjonens tankegang er antakelig at dagens strategiske atomvåpen er så kraftige at ingen tror at de kommer til å bli tatt i bruk.

Derfor er heller ikke den avskrekkende effekten like stor som før.

I utkastet til ny amerikansk atomstrategi heter det at Russland har mindre kraftige atomvåpen som kan nå mål i Europa, noe som vil gi landet en betydelig fordel i en krise og i mindre intense konflikter.

«Dette er det strategisk nødvendig å rette opp», heter det videre.

Les mer: USA vil utvide bruken av atomvåpen

Nytt ubåtvåpen

USA-NAVY/SUBMARINES The Ohio-Class ballistic missile submarine USS Nevada (SSBN 733) returns to homeport at Naval Base Kitsap-Bangor following a strategic deterrent patrol, in Bango

MINDRE LADNING: USA planlegger å lage en ny versjon av et atomvåpen beregnet for ubåter.

Foto: US NAVY / Reuters

Ifølge den britiske avisa The Guardian ønsker amerikanerne også å utvikle en ny versjon av en krysserrakett beregnet for ubåter.

Her skal atomladningen, eller krigshodet, være mindre enn tidligere.

seniorforsker Michael Mayer

VÅPENKAPPLØP: Seniorforsker Michael Mayer ved Institutt for forsvarsstudier sier at uenighet mellom USA og Russland om krysserraketter kan føre til at en viktig nedrustningsavtale ikke blir fornyet.

Foto: Institutt for forsvarsstudier

Hensikten med dette våpenet skal være å avskrekke Russland fra å bruke taktiske atomvåpen i en eventuell konflikt i Øst-Europa.

USA har i flere år hevdet at Russland har utviklet en ny landbasert krysserrakett, noe som vil være et brudd på nedrustningsavtalen INF fra 1987.

Russland benekter påstandene.

– Hvis russerne ikke gir etter og begynner å følge INF-avtalen, så kan resultatet bli at en annen og svært viktig nedrustningsavtale ikke blir fornyet, sier seniorforsker Michael Mayer ved Institutt for forsvarsstudier til NRK.

Les mer: Oberstløytnant: – Russiske atomvåpen kan dra Norge inn i hybridkrig

– Da er faren for et nytt våpenkappløp mer reell, understreker han.

ARMY-GAMES/RUSSIA

UTVIKLER: Russland har satset mer på taktiske atomvåpen, fordi landet ikke har råd til å bruke like mye på vanlig forsvar som USA.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

– Øker faren for atomkrig

Adam Smith

KRIGSFARE: – Terskelen for å bruke atomvåpen senkes med flere taktiske atomvåpen, sier demokratenes leder i forsvarskomiteen i Representantenes hus, Adam Smith.

Foto: Congress

Demokratene i Kongressen uttrykker stor bekymring over Trump-administrasjonens planer om å satse mer på atomvåpen.

– Det vil ikke styrke sikkerheten vår. Terskelen for bruk av atomvåpen senkes, og det øker faren for feilvurderinger som kan utløse atomkrig, sier Adam Smith som er demokratenes leder i forsvarskomiteen i Representantenes hus.

Les også: FN vedtok forbud mot atomvåpen

SISTE NYTT

Siste nytt