Hopp til innhold

USA vil trene syriske opprørere

USA skal være rede til å gi militær trening til den moderate delen av Syrias opprørere.

Free Syrian Army nær al-Jarba-distriktet

Soldater fra Den frie syriske hæren avbildet i al-Jarba-distriktet, som ligger utenfor Damaskus. Den frie syriske hæren kan være blant dem som er tiltenkt militær opplæring.

Foto: STRINGER / Reuters

I ettermiddag norsk tid bekreftet det amerikanske utenriksdepartementet at president Barack Obama og hans regjering støtter lovforslaget om økt støtte og militær trening til den syriske opposisjonen som ligger klart i den amerikanske Kongressen.

Bekreftelsen kom etter at Dana Shell Smith, som er Obamas foreslåtte ambassadørkandidat til Qatar, berørte temaet under sin høring i Senatet. Alle påtroppende amerikanske ambassadører skal gjennom en utspørring i Senatets utenrikskomité.

– Min oppfatning er at administrasjonen vil gå tillate å gi trening og utstyr til den moderate opposisjonen, sa Dana Shell Smith ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Har ligget i kortene

I sin tale om amerikansk utenrikspolitikk under årets avslutningsseremoni på militærakademiet West Point den 28. mai lovet presidenten å øke støtte til den syriske opposisjonen.

– Jeg vil jobbe sammen med Kongressen for å trappe opp støtten til de i den syriske opposisjonen som tilbyr det beste alternativet til terrorister og en brutal diktator, sa Obama.

Han lovet også å hjelpe moderate opprørere med å konfrontere sine rivaler, noe som ble tolket som trening og våpen av dem som fulgte talen.

Gitt de mange rivaliserende opprørsgruppene i Syria og ikke minst de ytterliggående islamistiske krigerne som har kommet til fra ulike land, har USA vært tilbakeholdne med direkte militær støtte i frykt for at våpen og militært utstyr kan havne i feil hender.

Obama understreket i talen at militære løsninger ikke alltid er det som skal til.

– Selv om det er frustrerende, så finnes det ingen enkle svar – ingen militær løsning som kan eliminere de forferdelige lidelsene i nærmeste framtid, sa presidenten.

I tillegg til at den moderate delen av opposisjonen trolig vil få mer direkte amerikansk støtte, vil USA bistå nabolandene Jordan, Libanon, Tyrkia og Irak med hjelp og penger.

Våpen allerede på vei

Avisen Wall Street Journal meldte for noen uker siden at USA og Saudi-Arabia allerede har forsynt syriske opprørere med raketter i et pilotprogram som ble startet etter at fredssamtalene mellom eksilopposisjonen og det syriske regimet endte uten resultat.

Det hvite hus ville den gang ikke kommentere saken, utover at de ønsket å styrke kapasiteten til den moderate opposisjonen.

Ifølge Wall Street Journal har opprørsgruppen Harakat Hazm ha mottatt det amerikanske rakettsystemet BGM-71 TOW fra en ikke-navngitt alliert.

Rakettsystemet er ett av verdens mest brukte.

– Jeg vil understreke at våre allierte bare leverer disse rakettene til troverdige moderate grupper, sa en av lederne for Harakat Hazm-leder den gangen til WSJ.

Presidenten og utenriksministeren uenige

I begynnelsen av borgerkrigen i Syria skal daværende utenriksminister Hillary Clinton kommet med forslaget om å forsyne Syrias opprørere med våpen, men at dette ble avvist av presidenten.

Det kommer frem i Clintons nye selvbiografi «Hard Choices» som ble lansert i går, tirsdag.

– Alle handlinger involverer en risiko. Presidenten valgte å la være å levere våpen til opprørerne. Ingen liker å tape debatter, heller ikke jeg. Men jeg respekterte avgjørelsen hans, skriver hun i biografien ifølge The Guardian.

SISTE NYTT

Siste nytt