Hopp til innhold

USA vil ta terrorkrigen til Afrika

USA vil trappe opp krigen mot den afrikanske terrorgruppen som sto bak bombingen av uskyldige VM-tittere i Uganda tidligere denne måneden.

Eksplosjoner i Uganda

Dødstallet etter selvmordsangrepet har nå kommet opp i 76, ifølge ugandisk politi.

Foto: Benedicte Desrus / Reuters

Under VM-finalen mellom Spania og Nederland 11. juli mistet 76 mennesker i Ugandas hovedstad Kampala livet , da selvmordsbombere fra den islamistiske militsen al-Shabaab angrep.

Militsen har base i Somalia, og VM-angrepet i Uganda var terrorgruppens første angrep med suksess utenfor «hjemlandet».

Rekonstruerte fotografier av selvmordsbomberne

Mistenkt fra bombingen i Kampala, Uganda, under VM-finalen
Foto: Interpol / Afp
Mistenkt fra bombingen i Kampala, Uganda, under VM-finalen

Rekonstruerte fotografier av selvmordsbomberne i Kampala.

Foto: Interpol / Afp

Interpol publiserte for to dager siden, etter oppfordring fra ugandisk politi, bilder av de to personene de mener utløste selvmordsbombene i Kampala. Bildene av selvmordsbomberne er rekonstruert fra fotografier som ble funnet på åstedet.

Interpol håper at mennene kan identifiseres ved hjelp av publikum.

USA vil nå hjelpe soldater fra Den afrikanske union (AU) med å slå ned mot al-Shabaab, får nyhetsbyrået Reuters opplyst fra tjenestemenn i den amerikanske etterretningen.

– Flere dødelige operasjoner

Amerikansk etterretning har advart mot økende samarbeid og tettere bånd mellom al-Shabaab i Somalia og al-Qaidas terrornettverk i Øst-Afrika, og i Obamas militære strategi er det et mål å finne lederne i begge gruppene, får Reuters opplyst.

Lederen av USAs styrker i Afrika, general William Ward, sier at USA vil øke hjelpen til AU med mer moderne utstyr, trening, forflytninger og deling av informasjon.

En anonym kilde sier til Reuters at den økende hjelpen til AU også vil innbefatte at amerikanerne vil hjelpe til med dødelige operasjoner som har al-Shabaab-medlemmer som mål.

– Deler synet på vold og hat med al-Qaida

– Denne terrorgruppen er fokusert på mål i regionen rundt Somalia, men vi kan ikke se bort fra at de håper å kunne utvide, sier tjenestemannen til Reuters. Han mener båndende mellom al-Shabaab og al-Qaida er foruroligende, og mener det i noen tilfeller er vanskelig å se hvor en terrorgruppe slutter og en annen begynner.

– De trener sammen og har det samme synet på vold og hat. Det er derfor det er viktig at vi handler mot dem, sier tjenestemannen.

General William Ward

General William Ward.

Foto: LOUAFI LARBI / REUTERS

En større rolle til amerikanerne i regionen kan helle bensin på bålet når det gjelder de anti-amerikanske følelsene i Somalia, 18 år etter det blodige slaget i hovedstaden Mogadishu som ble filmatisert i «Black Hawk Down».

52 sivile drept de siste ukene

Ifølge en lokal menneskerettighetsgruppe har 52 sivile blitt drept mens enda flere har blitt såret på grunn av kamper mellom al-Shabaab og regjeringssoldater nord for hovedstaden de siste ukene.

Volden har økt i omfang siden VM-angrepet i Uganda, som al-Shabaab hevder var hevn for AU-soldatenes drap på sivile. Ugandiske soldater utgjør brorparten av de 6100 AU-soldatene i Somalia, og senest i forrige uke lovet Uganda å sende 2000 ekstra soldater inn i kampen mot al-Shabaab.

Begge partene beskyldes for krigsforbrytelser av forskjellige menneskerettighetsgrupper skriver Reuters.

Al-Shabaab og en annen islamistisk milits har kjempet mot den somaliske regjeringen, som får støtte fra Vesten, siden begynnelsen av 2007. De kontrollerer store deler av Mogadishu, men har ikke klart å fjerne president Sharif Ahmed. AU har hjulpet til med å beskytte presidentpalasset.

Minst 21.000 sivile mennesker har mistet livet siden opprøret begynte, skriver Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt