Hopp til innhold

USA vil øke presset på Russland

WASHINGTON (NRK): FNs sikkerhetsråd holdt i natt nok et hastemøte om Ukraina etter at NATO i går bekreftet at russiske militærkolonner er blitt observert på vei inn i Øst-Ukraina.

USAs FN-ambassadør Samantha Power

USAs FN-ambassadør Samantha Power ber nå verdenssamfunnet stoppe Russland i Øst-Ukraina.

Foto: Andrew Burton / Afp

– Vi har sett hvordan Russland oppført seg på Krim og i Transnistria så spørsmålet er ikke hva Russland kommer til å gjøre i Øst-Ukraina, det er hva verdenssamfunnet vil gjøre for å stoppe dem, sier USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Russland avviser

Tonen i nattens hastemøte i Sikkerhetsrådet var svært uforsonlig. For 26. gang var FNs mektigste organ innkalt for å diskuterte situasjonen i Øst-Ukraina etter at NATO bekreftet at kolonner med russiske militære kjøretøy nok en gang er observert på vei inn på ukrainsk territorium.

Russland mener det ikke en korrekt gjengivelse av situasjonen.

– Dette er den feilaktig påstand og kun propaganda, sa Alexander Pankin som er Russland viseambassadør til FN.

Våpenhvileavtalen som ukrainske myndigheter og prorussiske opprørere ble enige om i september er så godt som død.

– Russland respekterer den ikke, og det må få konsekvenser sier Powers.

Men det er ikke stort FNs sikkerhetsråd kan gjøre. På mandag møtes EUs utenriksministre i Brussel blant annet for å diskutere situasjonen i Ukraina. Men det er ikke ventet at de vil utvide sanksjonene mot Russland.

NATO og OSSE

Også Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har de siste dagene observert militære kjøretøy på vei inn i opprørskontrollerte områder. Ifølge OSSEs observatører er kjøretøyene umerket. Det er også uniformene til soldatene.

– De siste to dagene har vi sett det samme som OSSE. Vi har sett kolonner av russisk utstyr, hovedsakelig stridsvogner, artilleri, luftvernsystemer og soldater dra inn i Ukraina, sier Philip Breedlove, NATOs øverstkommanderende i Europa.
Vestlig bekymring.

USA og EU har uttrykt stor bekymring for OSSEs meldinger om en voldsom opptrapping i militæraktiviteten i Øst-Ukraina siden forrige helg.

Over to måneder etter at partene ble enige om en våpenhvileavtale, har kampene ikke stoppet. Krigen i Ukraina har kostet minst 4.000 mennesker livet og drevet over 800.000 mennesker på flukt.

SISTE NYTT

Siste nytt