Hopp til innhold

USA vil forhandle med Nord-Korea

Da USAs utenriksminister John Kerry landet i Tokyo strakte han ut en hånd til ledelsen i Nord-Korea.

John Kerry i Japan

John Kerry understreket at USA kommer til å forsvare Japan hvis de blir angrepet av Nord-Korea.

Foto: POOL / Reuters

Tidligere denne uken rettet samme Kerry en kraftig pekefinger mot makthaverne i Pyongyang, nå er tonen mer forsonende.

Vil forsvare Japan

– Vi ønsker forhandlinger og er villig til å strekke ut en hånd. Men forholdene må ligge til rette, og vi venter på det riktige tidspunktet, sier John Kerry til den fremmøtte pressen i Japans hovedstad.

I tillegg understreket han, som han også gjorde overfor sin sørkoreanske kollega, at USA vil hjelpe sin japanske allierte.

– Washington er fast innstilt på å forsvare Japan, sa Kerry etter møtet med den japanske utenriksministeren Fumio Kishida.

Uttalelsen fra Kerry kommer få dager etter at Nord-Korea truet Japan med at landet vil bli «slukt i atomflammene». Trusselen kom etter at Japan varslet at de vil vurdere å gripe inn ved en eventuell rakettoppskytning fra Nord-Korea.

– Japan og USA kan ikke tillate at Nord-Korea skaffer seg atomvåpen, sa Kishida etter møtet med Kerry.

Oppskyting i morgen?

Dette er siste stopp for den amerikanske utenriksministeren på hans 10 dager lange rundreise i sørøst Asia, der han også har besøkt Seoul og Beijing.

Amerikanske myndigheter jobber nå med å roe ned spenningen i regionen etter at Nord-Korea har truet med å starte en atomkrig i tre uker.

Høytstående amerikanske tjenestemenn har denne uken blitt sitert på at de ikke har noen tro på at Nord-Korea forbereder en krig, men frykter kaos.

I den amerikanske Kongressen kom det også frem denne uken at etterretningstjenesten i forsvaret har konkludert med at det er «moderat sannsynlighet» for at nordkoreanerne har evnen til å avfyre en ballistisk atomrakett, men at den trolig vil være upålitelig.

Nord-Korea forbereder nå feiringen av årsdagen for landsfaderen Kim Il-sungs fødsel, som er mandag.

Det har i flere uker vært ventet at Nord-Korea ville prøveskyte en såkalt Musudan-rakett, enten uten stridshode eller med et konvensjonelt stridshode, og observatører tror at dette kan skje samtidig med feiringen av årsdagen.

SISTE NYTT

Siste nytt